Poštravanje mjera

NOVE MJERE ZA VIŠE GRADOVA: Zabrana rada ugostiteljskih objekata!

Autor Jovana Raičević

Danas je Ministarstvo zdravlje dobilo predlog uvođenja oštrijih mjera od Instituta za javno zdravlje, a zatvaranje ugostiteljskih objekata jedna je od njih

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je rekao da će pored Tivta i Budve, zbog velikog broja oboljelih u Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru, narediti zabrana rada ugostiteljskih objekata.

Nadamo se da ćemo poslije ovih mjera u pomenutim gradovima imati bolju epidemiološku sliku”, istakao je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je u periodu od 8. do 14. februara zabilježen porast broja oboljelih, ali i broja testiranih.

“Procenat pozitivnih testova je između 25 i 30 odsto. Nivo obolijevanja je u porastu, naročito poslije praznika. U posljednjoj sedmici broj oboljelih je 523, a sedmicu prije toga je bio 510. U posljednjoj sedmici preminule su 52 osobe. Najavili smo i pooštravanje mjera kako bi spremnije dočekali ljetnju sezonu”, istakao je Galić.

Gajić je zamolio građane da ne organizuju kućne žurke i da shvate da su i one jedan od indikatora ovolikog broja inficiranih.

Direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović rekla je da je 45 pacijenata u Kliničkom centru životno ugroženo.

“U Internoj klinici hospitalizovano je 60 pacijenata. Na ostalim klinikama je osam Covid pozitivnih pacijenata, koji se inače liječe zbog neke druge dijagnoze. Jedini pacijent koji je bio u Institutu za bolesti djece je otpušten u odličnom stanju i više nema nijedan pedijatrijski pacijent, koji se liječi od koronavirusa”, istakla je direktorka Kliničkog centra, Ljiljana Radulović.

Na konferenciji je istaknuto da vakcine iz Srbije stižu u 18 časova.

Bajić je, odgovarajući na pitanje o donaciji Adriatic propertiesa, istakao da su mejlom dobili upit te kompanije i odmah ga proslijedili Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

“Sad je taj kontakt i dalje u toku, koliko smo mi informisani. Institut traži informacije potrebne da se odobri takva vrsta donacije, odnosno da se ispitaju uopšte svi ti preduslovi koji je potrebno da se zadovolje za jednu takvu donaciju”, naveo je državni sekretar.

Kada je riječ o novom, britanskom soju koronavirusa, Galić ističe da su došli do podatka da osobe iz Crne Gore kojima je potvrđena ta varijanta virusa nisu bila na putovanjima, što implicira da u zemlji ima veći broj inficiranih tim sojem.

Tagovi