Društvo

ZABILJEŽENO VIŠE SLUČAJEVA REINFEKCIJE KORONOM U NIKŠIĆU

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Epidemiolog Doma zdravlja Nikšić Redžep Zejnelagić saopštio je da su u toj ustanovi primarne zdravstvene zaštite imali slučajeve ponovne infekcije korona virusom, a u pitanju su pacijenti koji su bili pozitivni tokom ljeta, piše RTCG.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da je utvrđeno da te osobe nijesu razvile antitijela tokom infekcije, zbog čega je došlo do reinfekcije u zimskom periodu.

"Nije veliki broj tih lica, recimo da smo imali tri, četiri tokom nedjelje u zadanjih 15-ak dana, a to nije veliki broj. Ponavljam da su to lica koja nijesu razvila antitijela tokom prve infekcije", kazao je Zejnelagić za RTCG.

Kaže da se u kovid centru Doma zdravlja Nikšić dnevno obavi između 350 i 370 pregleda, ističe RTCG.

"Nešto je veći broj proteklih dana nego sredinom januara, značajno je veći broj kućnih posjeta za pacijente koji ne mogu da dođu do Doma zdravlja, što je problem s obzirom na razuđenost opštine Nikšić", kazao je on.

U ovom momentu, kaže, uspijevaju da sve to i pokrivju: "U kovid centru radi šest ljekara, pokrivaju ambulante, CT dijagnostiku, kućne posjete i patronažni dio".

Epidemiološke mjere se, kako je rekao, djelimično poštuju. Oni koji su izgubili strah od kovida ne poštuju mjere, a u pitanju su uglavnom pripadnici mlađe populacije koji razvijaju blažu kliničku sliku bolest, zaključuje RTCG.

Možda ce vas zanimati