UPUTILI APEL

TURISTIČKI RADNICI TRAŽE DA SE VAKCINIŠU MEĐU PRVIMA

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Dok u Crnoj Gori čekamo prve doze trenutno jedinog sigurnog rješenja za virus korona, turistički radnici apeluju da bi trebali biti dio prioritetne grupe stanovništva za vakcinaciju, zbog direktnog kontakta sa gostima, piše RTCG.

Ne postoji turistička destinacija u svijetu kojoj vakcinacija u jeku pandemije nije prioritet. Neke države u kojima je taj proces u toku, već su objavile da će otkazati gostoprimstvo svima koji ne budu imali kovid pasoš, odnosno dokaz da su vakcinisani, ili minimum negativan PCR test, navodi RTCG.

Ma koliko bila velika želja i potreba ljudi za putovanjima ona neće biti realnost bez zdravstvene sigurnosti, jer je život, ipak, najvažniji, pa je sasvim očekivano da će potencijalni turisti birati odredišta sa najmanjim rizikom. Takav status garantuje jedino kolektivni imunitet i više od 60 ili 70 odsto vakcinisanog stanovništva u zemlji koja dočekuje goste, naglašava RTCG.

"Sad je u Moskvi sve otvoreno, ne nose maske, znači možeš da primiš vakcinu kad ti hoćeš, nije to ni moraš, ali ako hoćeš. Svaki čovjek može da doĐe u bolnicu odmah da dobije vakcinu, i znam da dosta mojih prijatelja su vakcinisani", kazala je turistkinja iz Rusije.

Ova izjava koju je ekipa TVCG zatekla na popularnom, i ovog vikenda polupraznom šetalištu u Budvi, zvuči gotovo nestvarno u trenutku dok mi pokušavamo doći do prvih doza, za sada jedinog sigurnog rješenja globalnog zdravstvenog problema. No, turistički gledano nameće se još jedno važno pitanje.

"Ja smatram da bi trebalo razmisliti da li su turistički poslenici prioritetna kategorija, ne kao zdravstveni radnici, ali prosto da li bi trebalo razmisliti da makar oni koji su direktno u kontaktu sa gostima budu na nekoj prioritetnoj listi", kazala je Danica Kažanegra Gregović iz Turističke agencije "Gulliver Montenegro".

Svi se nadamo da će dugo očekivana vakcinacija uskoro početi kako bi krenuo i lagani oporavak turističke djelatnosti a najavljeno interesovanje gostiju za Crnu Goru postalo još veće, zaključuje RTCG.