Društvo

ZBOG PRIVREMENOG FINANSIRANJA, LABARATORIJAMA DOMOVA ZDRAVLJA NEDOSTAJU TESTOVI

Autor Adela Mulić Izvor RTCG

Domu zdravlja Podgorica i drugim ustanovama na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori nedostaje medicinski materijal za laboratorijska ispitivanja pacijenata

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Iz Doma zdravlja Danu su potvrdili da s vremena na vrijeme imaju nestašice potrošnog medicinskog materijala i da to rješavaju pozajmicom određene količine od drugih ustanova.

Građani se žale da su, zbog nestašica reagensa za analizu D-dimera za liječenje tromba i zgrušavanja krvi, primorani da odlaze na ispitivanja u privatne laboratorije. Taj test rade skoro svi koji su preležali virus korona, kako bi spriječili eventualnu pojavu tromba. Prema cjenovniku iz privatnih laboratorija u Podgorici, jedan test D-dimera košta između 13 i 15 eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su kazali da je povećan broj zahtjeva za refundaciju za laboratorijsku analizu D-dimer.

V.d. direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je za Dan da će razgovarati sa sektorom za javne nabavke i tražiti način da se to riješi.

“Nijesu me obavijestili o tome, jer sam imao i dosta obaveza tokom dana. Danas ću obaviti razgovor sa sektorom za javne nabavke”, kaže Jokić.

Iz Fonda su saopštili da su prije deset dana upozorili Ministarstvo finansija i Vladu da zdravstvene ustanove i „Montefarm” ne mogu da pripreme plan javnih nabavki i započnu proceduru kupovine neophodnih ljekova i medicinskih sredstava za 2021. godinu zbog odluke o mjesečnom privremenom finansiranju što može dovesti do nestašice medikamenata.