Društvo

ZABRANJUJE SE IZLAZAK OD 21 DO 5, MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ VIKENDOM, U BUDVI I TIVTU POSEBNE MJERE

Autor Gordana Bojanić

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u državi uvedene su nove mjere

Izvor: Vlada Crne Gore

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da u Crnoj Gori imamo trend povećanja broja oboljelih.

"Trenutno je aktivno nešto više od 8000 slučajeva. Imamo uzlaznu liniju u predhodne dvije nedjelje. Prosječan broj novih slučajeva je 510, povećan je i broj testiranih, broj preminulih je od 20 do 37 osoba na nedeljnom nivou", kazao je Galić.

On je kazao da su opštine Budva i Tivat bilježe značajan porast zaraženih u poslednje dvije nedjelje i da su za te gradove uvedene posebne mjere.

"Zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja nakon 21 čas do 5 ujutro, putnički međugradski saobraćaj zabranjen je vikendom. Na nivou države zabranjene su djačke ekskurzije, a privrednim društvima i preduzetnici radno vrijeme ograničeno je od 7 do 18 časova", kazao je Galić.



"U Budvi i Tivtu zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, obrazovno-vaspitnih ustanova, zabranjena su sva javna okupljanja. Zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri)", kazao je Galić i izdao preporuku građanima Budve i Tivta da ne napuštaju teritoriju opštine u kojoj žive, osim iz opravdanih razloga.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će mjere važiti 15 dana i da mogu biti i pooštrene. Ona je saopštila da se muzika u ugostiteljskim objektima neće moći puštati.

Borovinić je kazala da će biti otvoren konkurs za medicinske radnike i ljekare u svim opštinama koje to budu zahtijevale.

"235 medicinskih sestara i tehničara koji su imali ugovore na određeno primljeni su u stalni radni odnos. Tako smo dobili kadar koji je obučen", kazala je ministarka i dodala da će nadležne službe izmjenama zakona imati mogućnost da bolje kontrolišu poštovanje mjera.

Ona je kazala da mjere ne mogu pomoći ukoliko se istih ne budemo pridržavali.

Ministarka je napomenula da su u svim opštinama organizovanima formirani operativni štabovi kako bi kompletan sistem mogao da funkcioniše.

"Inspekcijske službe u Budvi su prilično zatajile i morale su raniej da alarmiraju operativni štab , odnosno gradenačelnika kako bi se na vrijeme reagovalo", kazala je Borovinić.