Društvo

POSTAVLJEN TREĆI SEGMENT KONSTRUKCIJE MOSTA: Podgorica uskoro dobija i novi pješački most!

Autor Jovana Raičević

Postavljanjem trećeg segmenta pješačkog cjevovodnog mosta koji se radi u okviru Projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Podgorice sa ciljem povezivanja starog i novog postrojenja, obale rijeke Morače spojene su na još jednom dijelu, saopšteno je iz PG Biroa.

Riječ je o tehnički i vremenski najzahtjevnijem dijelu radova na mostu, a preostali radovi se odnose na gornju ploču mosta i instalacije, navodi se u saopštenju.

Pješački cjevovodni most na Morači, ukupne dužine od oko 125 metara, služiće za prenos hidrotehničke instalacije sa desne na lijevu obalu rijeke, tj. za sprovođenje infrastrukturnih cjevovoda – dva kanalizaciona kolektora (DN1000) i čelične vodovodne cijevi (DN800), ističe se u saopštenju.

Na gornjoj ploči biće centralno pozicionirana pješačka staza široka 3.2 metra, kao i dvije bočne biciklističke staze širine od po jedan metar. Most će miti opremljen odgovarajućom urbanom infrastrukturom, funkcionalnom i dekorativnom rasvjetom, sistemom za odvodnjavanje, a biće prilagođen i osobama sa invaliditetom.

Radove na ovom dijelu projekta izgradnje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u vrijednosti od 1.9 miliona eura izvodi kompanija „Bemax“, zaključili su iz PG Biroa.