IN MEMORIAM

SJEĆANJE NA VJEČITOG DJEČAKA KOJEG SMO SVI VOLJELI: 19 GODINA OD SMRTI DRAGANA RADULOVIĆA (FOTO)

Autor Jovana Raičević

Na današnji dan 2002. godine, napustio nas je jedan od najvećih crnogorskih pjesnika za djecu Dragan Radulović. On je takođe bio i slikar, a među najmlađima omiljena ličnost koja je upljepšavala djetinjstvo svih nas.

Svi se rado prisjećamo njegovih dječijih pjesama, kao i televizijskih emisija koje je uređivao za mališane. Takođe on je bio i urednik lista "Slovo", a pored toga je organizovao i brojne muzičke i književne festivale za djecu. Njegove pjesme dio su obavezne školske lektire.

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su dio njegovih knjiga. Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja za poeziju.

Ostao je upamćen po svom velikom srcu koje je nesebično poklanjao djeci. Bio je autor dokumentarnih emisija za djecu poput: "Ljubica ljubičica" , "Velike nevolje malog Borisa", "Kolijevka", "Gorki slatkiši".

Dokumentarna emisija koju svi dobro pamtimo, koja je posebno dotakla srca šireg auditorijuma jeste upravo Borisova priča, odnosno "Velike nevolje malog Borisa", devetogodišnjeg dječaka iz Doma za nezbrinutu djecu Bijela. Mali Boris svojom životnom pričom uspio je da osvoji gledaoce dječijom iskrenošću i spontanošću, kao i preranom zrelošću malog dječaka koji odrasta bez roditelja. Dragan je sa njim vodio topao i nježan razgovor, i suptilno skrenuo pažnju publici na životne priče koje nas okružuju, a koje odrasli nesvjesno ne primjećuju.

Izvor: YouTube Print Screen

Ovaj dokumentarac naišao je na najpozitivnije reakcije kako u Crnoj Gori tako i u regionu, i osvojio mnoge nagrade.

On je bio i voditelj čuvenog dječijeg festivala "Zlatna pahulja" u Rožajama, pa je stoga i pokrenuta inicijativa da ovaj festival nosi ime po njemu. Takođe, u glavnom gradu Dragan Radulović dobio je ulicu, a u Podgorici je osnovan i vrtić koji nosi njegovo ime.

Dragan je uvijek kroz svoja djela pokazivao svoju stranu vječnog dječaka. Na taj način je naše djetinjstvo učinio bezbrižnim periodom života i zahvaljujući tome ostao istinski heroj našeg djetinjstva.