Društvo

Nastavljeni hitni radovi na sanaciji Ade Bojane

Autori mondo.me Ana Božović

Nakon što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dalo nalog Javnom preduzeću "Morsko dobro", izvođač radova je nastavio sanaciju na Adi Bojani, shodno korigovanom projektnom rješenju profesora Save Petkovića.

Izvor: MONDO

Profesor Petković, autor projekta hitnih mjera, podsjetimo, predložio je novu lokaciju za izgradnju zaštitnog napera u okviru projekta hitnih mjera, u skladu sa novonastalom situacijom.

"Ministarstvo će dati nalog Morskom dobru da izvođač već danas počne s radovima shodno korigovanom projektnom rješenju, a predstavnici Opštine Ulcinj će obavijestiti građane ove opštine o radovima i pružiti podršku u mogućoj mjeri za efikasno sprovođenje radova u trajanju od 20 dana. Dogovoreno je i da Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju pružaju podršku kroz redovno i vanredno izvještavanje JP Morsko dobro o vremenskim uslovima s ciljem obezbjeđivanja nesmetanog kontinuiteta izvođenja radova", stoji u najnovijem saopštenju resornog Ministarstva, prenosi agencija Mediabiro.

Izvor: MONDO

Iz lokalne samouprave, međutim, smatraju da su radovi na sanaciji krenuli sa zakašnjenjem.

“Postoje i druge ideje, ali treba da se spasi ono što se spasiti može. Smatram da smo sa zakašnjenjem krenuli. Prije mjesec-dva smo imali sastanak sa Petkovićem, nisu na vrijeme reagovali i nisu baš ispoštovali što je projekat, jer je on trebalo do sad da se završi”, rekao je predsjednik Opštine Ljoro Nrekić.

Izvor: MONDO

I iz Ulcinjske rivijere, čiji su objekti najpogođeniji erozijom, su skeptični po pitanju ovog rješenja, sudeći po riječima direktora tog preduzeća Bojana Đakonovića.

“I ranije smo govorili o ovim mjerama, nismo sigurni da će ovo dati željene rezultate. Ja sam juče postavio pitanje u Ministarstvu da li će izgradnja napera usporiti intenzitet erozije i spriječiti dalju devastaciju naših objekata. Tamo nisam dobio precizan odgovor. Niko, dakle, nije siguran da će ovo uroditi plodom ali od nečega se mora krenuti”, rekao je Đakonović.