PLANTAŽE MORAJU DA OPSTANU

STIJOVIĆ O PLANTAŽAMA: IZNENADIO SAM SE DA JE STANJE TOLIKO LOŠE, OVO JE NAŠ NACIONALNI BREND MORAMO GA SAČUVATI

Autor Jovana Raičević

Konferencija za medije povodom predstavljanja stanja u kompaniji 13. jul Plantaže, održana je danas u 12 časova. Na konferenciji je govorio Aleksandar Stijović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Stijović je kazao da se lično iznenadio da je stanje u Plantažama toliko loše. Tri hiljade hektara pripada ovoj kompaniji, kao i tri vinska podruma i hladnjače od 750 tona.

Proizvodnja godišnje iznosi 13 miliona flaša. Istakao je da je trenutno 20 miliona litara zaliha što je veliki problem.

“Tu je vrlo složena struktura vlasništva, koja otežava Vladi da pomogne ovoj kompaniji. Potrebno je da se pokrene skupština akcionara. Djelimično su nam vezane ruke, zavisno od ostalih učesnika”, kazao je Stijović.

Jedan od prvih problema su obaveze prema zaposlenima, rekao je on. Na ime zarada je dug oko 700 hiljada eura.

“Po kreditima zaduženi su u svim poslovnim bankama”, kazao je on.

Kako dodaje, po kreditima su zaduženi u svim poslovnim bankama, a taj iznos je preko 23 miliona eura duga.

“Ono što je ozbiljan problem, je što su potrebna obrtna sredstva da bi mogli da pokrenu proizvodnju za ovu godinu. Taj rok je mjesec, mjesec i po dana, u kom mole državu da im pomogne”, naveo je Stijović.

Govoreći o kreditnim obavezama ukupna glavnica duga je 21.464.000 eura, a kamate iznose 2.291.000 eura.

“Smatramo da je to naš nacionalni brend, sa toliko resursa i potencijala, mislimo da je moramo zadržati”, izjavio je Stijović i dodao da su Plantaže uništene bahatim ponašanjem.

Naglašava da su potrebni vrlo radikalni rezovi, koji uključuju i prodaju starih zaliha. Stijović je dodao da je mnogo sredstava potrošeno na otpremnine.

On je ocijenio da Plantaže moraju da opstanu jer je to naš nacionalni brend, ali da neće dozvoliti da se novac građana Crne Gore, kako je kazao, arči.