Društvo

Ministarstvo zdravlja saopštilo da radi na sistemskom digitalnom rješenju za podršku imunizaciji

Autor Adela Mulić Izvor Standard

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore nije dobio zeleno svijetlo da, kako su definisali, za tri dana razviju i implementiraju sistem za procjenu odaziva građana na vakcinaciju, na već postojećoj platformi eZdravlje, i to iz najmanje dva razloga.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

“Prvo, ozbiljnim ljudima koji vode digitalnu transformaciju u novoj administraciji Ministarstva zdravlja, bilo je jasno da ovakav predlog FZO predstavlja potencijalnu opasnost i prepreku za efikasnu podršku sprovođenju imunizacije, što bi moglo da dovede u opasnost zdravlje građana. Takvu „avanturu“ Ministarstvo nije htjelo da dozvoli. Tehnološki prevaziđen i zastareo sistem e-zdravlje, na kojem je Fond imao namjeru da bazira svoj sistem, ne odgovara potrebama građana i viziji digitalnog odgovora nove Vlade na covid-19”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Iz ministarstva zdravlja potom navode da rade na ozbiljnom i sistmskom digitalnom rješenju za podršku imunizaciji, pod kojom se obuhvata upravljanje distribucijom vakcina od ulaska u državu do njenog ubrizgavanja.

“Drugo, a što je rukovodstvu FZO poznato, od samog dolaska nove administracije, dakle mnogo ranije nego prije osam dana, ministarstvo radi na ozbiljnom i sistemskom digitalnom rješenju za podršku imunizaciji. I to ne samo, kako su u inicijativi Fonda naveli, za prijavljivanje za vakcinaciju, već i za digitalno upravljanje distribucijom vakcine, od ulaska u Crnu Goru pa do ubrizgavanja. A i to je samo dio cjelovitog sistema na kojem Ministarstva zdravlja i javne uprave predano rade i koji će uskoro bii predstavljen građanima i javnosti. Kolegama iz Fonda je to poznato, jer su njihovi resursi uključeni u naš zajednički rad na ovom važnom projektu, tako da bi svaka druga korespodencija na ovu temu bila besmislena”, poručuju iz ministarstva.

Iz ove institucije, naglasili su da će imunizacija u Crnoj Gori biti sprovedena i podržana najmodernijim digitalnim sistemima, u rangu najrazvijenijih država Evrope i svijeta.

“Uz predan rad, ministarstvo i Vlada vode vrlo složene pregovore, koji, kako smo i svjedoci, na globalnom nivou gotovo svakodnevno imaju turbulencije i izazove. Obećali smo građanima bezbjednu i kvalitetnu vakcinu, i obećanje ćemo ispuniti. Digitalna podrška procesu imunizacije biće samo uvod u projekte koje ćemo da sprovedemo na polju digitalizacije kompletnog zdravtvenog sistema”, zaključuju iz ministarstva.