Društvo

OSTAJU SVE PRETHODNE MJERE, A OVO JE NOVA

Autor Gordana Bojanić

Državljani Crne Gore i stranci koji dolaze iz Velike Britanije u državu mogu ući jedino uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Izvor: Vlada Crne Gore

Mjere koje su do sada bile na snazi i dalje ostaju, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Borko Bajić.

"Situacija je stabilna, ali nema opuštanja. Imamo i dalje veliki pritisak na zdravstveni sistem", kazao je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, kazao je na konferenciji da je epidemiološka situacija i dalje veoma složena i ukazuje na to da nema mjesta opuštanju.

"U posljednjoj nedjelji zabilježen lagani pad u obolijevanju. Epidemijska kriva je u laganom padu, povećan je broj oporavljenih, a smanjen hospitalizovanih", naveo je Galić i zamolio građane, naročito Podgorice i Cetinja, da striktno poštuju propisane mjere.

Kako je rekao, za razliku od prethodnog perioda, sada vidimo svjetlo na kraju tunela.

"To je dolazak vakcine i najavljena vakcinacija. Pozvao bih građane da se vakcinišu i da uz pomoć tog moćnog oružja savladamo epidemiju i vratimo svoje živote u normalan kolosjek", rekao je Galić.

"Mjera testiranja osoba iz Britanije uvedena je jer je tamo najveći broj zaraženih novim sojem korona virusa. U ostalim zemljama su uglavnom inportovani slučajevi. Ova mjera nas neće zaštiti ako se ne prdržavamo onih opštih mjera", kazao je Galić.

Bajić je kazao da još nije jasno preciziran datum kada ćemo dobiti vakcine, ali da su pregovori u toku.

"Imamo zvanične kanale komunikacije, direktno sa prouzvođačima. Sve donacije su dobre, ali trenutno ono što predlaže EU i SZO je da se koriste mehanizmi koje mi već koristimo, a to COVAX mehanizam. Dobićemo dovoljan broj vakcina, nema potreba da se donira", kazao je Bajić.