Društvo

Borovinić Bojović najavila: Stiže 250.000 vakcina za prvi kvartal

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara.

Izvor: Vlada Crne Gore

To je u intervjuu Televiziji Vijesti potvrdila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

"Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Taj ugovor sa Fajzerom, bukvalno je u finalizaciji. Očekujemo da bude potpisan bukvalno svaki dan ", rekla je Borovinić Bojović

Upitana ko će imati prioritet u vakcinaciji, ona je kazala da će “prvo i osnovno biti vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje rade sa njima”

-Nakon toga kreće se sa vakcinacijom osoba starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65. godini starosti. I naravno veoma važno zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje – dodala je ona.

Na pitanje kada stižu ruske i kineske vakcine i koliko doza, te kada bi mogla početi vakcinacija tim vakcinama, Borovinić – Bojović ističe da je ugovor sa Rusima potpisan, te da je tim ugovorom zatraženo je 50 hiljada vakcina.

-Očekujemo veoma brzo dolazak vakcina u Crnu Goru. Sa kineskom vakcinom, u završnoj smo fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija – ističe ministarka.