Društvo

UPOZORENJE IZ HMZ-a: NEVRIJEME SE SPREMA NAREDNIH DANA

Autor Adela Mulić

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, intenzivnije padavine i nevrijeme očekuje se u južnim i centralnim predjelima.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

U periodu 22.-26.januar 2021.godine, područje Crne Gore dominantno će biti pod uticajem ciklonske aktivnosti koja će usloviti nestabilne vremenske prilike na području Crne Gore i u regionu-okruženju.

U centralnim i južnim predjelima Crne Gore očekuje se obilnija količina kiše naročito u periodu 22.-24.januar.

Na sjeveru u planinskim predjelima smjenjivaće se snijeg (vlažan snijeg), susnježica i kiša a od nedjelje u planinama samo snijeg.

Za 22.-24. očekuju se jak južni vjetar naročito jaki udari vjetra očekuju se na primorju a u višim predjelima na sjeveru gdje će kratkotrajni udari imati olujnu jačinu.

Uz obalu očekuje se i podizanje mora povremeno sa izraženim udarnim talasima mora.

Jake padavine i obilna količina kiše očekuju se u regionu na sjeveru- sjeverozapadu Albanije pa u pravcu centralnih dijelova Crne Gore.

Potencijalne posljedice zbog obilne količine vode moguće su u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž saobraćajnica naročito one koje presijecaju planinske kosine i na mjestima-na terenu gdje su vršeni ili se vrše obimni gradjevinski zahvati, moguća je lokalna pojava klizišta- odrona.

Ovo nevrijeme, može značajno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti i povremeno otežano funkcionisanje infrastrukture.