Društvo

KORDIĆ: Prava djece važan dio procesa pristupanju EU

Autor Adela Mulić Izvor MINA

Prava djece veoma su važan dio procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Izvor: YouTube Print Screen

Ona je poručila da stvaranje svih preduslova za kvalitetan razvoj djece predstavlja ulaganje u zdravu budućnost društva i da je to jedan od prioritetnih zadataka Vlade.

„Kroz proces pristupanja EU, reformišemo naše društvo kako bi svako dijete u Crnoj Gori imalo bezbrižno djetinstvo i uslove za razvoj kao što to imaju djeca u najrazvijenijim državama EU”, istakla je Kordić.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, razgovarali o saradnji UNICEF-a sa Kancelarijom za evropske integracije na podršci Crnoj Gori u postizanju ključnih mjerila za pristupanje EU koji se odnose na prava djeteta, kao i podršci u sprovođenju IPA sredstava.

"Kordić je naglasila da su prava djece veoma važan dio procesa pristupanja EU i da su obaveze iz te oblasti dio Akcionog plana Vlade za poglavlje 23, gdje je posebno istakla značaj usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i garantovanja prava djeteta u pravosuđu“, navodi se u saopštenju.

Kordić je podsjetila na veliki broj nacionalnih strateških dokumenata koji tretiraju tu oblast, a čija efikasna i kvalitetna primjena vodi unapređenju stanja u njoj.

Ona je, govoreći o realizaciji IPA podrške, kazala da je Crna Gora uspješno započela programiranje nove finansijske perspektive IPA 2021-2027 (IPA III), i da su tokom juna prošle godine Evropskoj komisiji podnijeti početni predlozi projekata za finansiranje kroz programe IPA 2021-2022.

Kordić je, u svijetlu suočavanja sa posljedicama pandemije koronavirusa, zahvalila na podršci UNICEF-a.

„Koji će saradnjom u okviru programa IPA 2018 pomoći institucijama da sprovedu dalje reforme u oblasti ranog razvoja djece i unaprijede kvalitet javnog zdravlja u kontekstu epidemije“, kazala je Kordić.

Santander je, kako se navodi, istakao da se UNICEF raduje značajnom napretku Crne Gore u usvajanju evropskih standarda i približavanju članstvu u EU.

On je poručio je da će UNICEF nastaviti da podržava reforme Vlade koje doprinose stvaranju društva jednakih prava i mogućnosti za svako dijete sa fokusom na one koji su najugroženiji.

Santander je posebno ukazao na važnost reforme sistema socijalne i dječje zaštite, kao i sistema obrazovanja, s ciljem unapređenja životnog standarda za svako dijete u Crnoj Gori i omogućavanja svoj djeci da dostignu puni potencijal.

Sagovornici su, kako se navodi, iskazali zadovoljstvo ostvarenom projektnom saradnjom i spremnost za njenim intenziviranjem u narednom periodu.