Društvo

BOROVINIĆ BOJOVIĆ O MUZIČARIMA: MJERE NISU DONEŠENE DA BI NEKO BIO OŠTEĆEN

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je, komentarišući nezadovoljstvo muzičara i njihove zahtjeve da im se omoguće uslovi za rad, rekla da nijedna mjera nije donešena da bi neko na bilo koji način bio oštećen, piše RTCG.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

"Mjere se u svim ugostiteljskim objektima nijesu poštovale jednako. Ima dosta onih koji nisu dobar primjer. Imamo prijave da se i sada ne poštuju mjere, posebno na skijalištima. Lokalna transmisija je u tim situacijama je velika, i bili smo prinuđeni da zbog tih pojedinaca donesemo mjeru koju smo donijeli", izjavila je ona u Jutarnjem programu RTCG-a.

Ona je rekla da rade na izmjeni zakona koja će jasno definisati jasan domen djelovanja inspekcijskih službi.

Borovinić-Bojović je istakla u Jutarnjem programu RTCG da je epidemiološka situacija stabilna, te da će je struka uvijek pratiti jer je zdravlje građana najvažnije.

"Kakve god mjere da donosimo one neće imati adekvatne rezultate ako ih ne poštujemo. Krucijale su osnovne mjere, a to su nošenje makse, higijena ruku i poštovanje distance. Kada bi se one poštovale, nikakve strože mjere ne bi bile potrebne. Važno je da svi lično shvate odgovornost" , rekla je ona.

Prema njenim riječima, mjere donešene uoči praznika su dale rezultate, što se, kako kaže, moglo vidjeti po presjecima, navodi RTCG.

"Popunjenost bolničkih kapaciteta bila je 65 odsto, kasnije je bio 10 odsto niži, a danas je 44 odsto" , navela je ona.

Borovinić-Bojović je istakla da sada ne može reći da li prema sadašnjim parametrima možemo očekivati ublažavanje mjera koje su na snazi.

Ona je rekla da se ne zna kada će vakcine KOVAX inicijativom stići ne samo u Crnu Goru, nego i ostale zemlje EU.

"Mi smo u decembru odmah započeli razgovore i uputili pisma namjere sa pojedinačnim proizvođačima. To je proces koji zahtijeva vrijeme. Mi smo obezbijedili dogovore i pregovaramo, ne samo sa kineskom, već i ruskom vakcinom, Fajzerom. Planiramo da vakcinaciju počnemo Fajzerom, a da vrlo brzo nastavimo sa kineskom i ruskom vakcinom" , poručila je ministarka za RTCG.

Možda ce vas zanimati