Društvo

Zvučni signalizatori postavljeni na još dvije raskrsnice na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

Autor Jovana Raičević

U okviru započetih aktivnosti na modernizaciji svjetlosne i zvučne signalizacije, a u koordinaciji sa Sekretarijatom za saobraćaj, Komunalne usluge d.o.o. su postavile zvučne signalizatore na još dvije lokacije na teritoriji Glavnog grada, saopšteno je iz PG Biroa.

Izvor: PG biro

Signalizatori na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Svetozara Markovića i na raskrsnici Bulevara Crnogorskih serdara i Ulice Kralja Nikole, a vrijednost ove investicije je oko 13.000 eura. Shodno tome, za sada je 14 raskrsnica opremljeno ovim uređajima, koji imaju za cilj stvaranje uslova za bezbjedniji prelaz preko saobraćajnica slijepim i slabovidim licima, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo da su Komunalne usluge u prethodnom periodu u okviru modernizacije svjetlosne signalizacije – semafora, zamjenije semaforske stubove na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na raskrsnicama sa Moskovskom ulicom i sa Ulicom Svetozara Markovića. Na ovim lokacijama ugrađeni su novi portalni i poluportalni nosači, savremenog dizajna i boljih karakteristika u odnosu na stare stubove, koji su u više navrata bili oštećeni usljed nevremena ili saobraćajnih nezgoda, ističe se u saopštenju.

Pored standardne signalizacije, ugrađeni su i savremni brojači trajanja signala, koji će učesnicima u saobraćaju pružati dodatne informacije o trajanju pojedinog signala na semaforu. Vrijednost ove investicije je oko 50.000 eura. Takođe, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, realizovan je projekat upravljanja semaforima, koji se u potpunosti oslanja na savremenu optičku mrežu, čime je omogućena sinhronizacija rada semafora, odnosno uspostavljanje „zelenog talasa“, što doprinosi bržem odvijanju saobraćaja na ovoj saobraćajnici.

U narednom periodu a u skladu sa obezbijeđenim budžetskim sredstvima za ovu namjenu, nastaviće se radovi na modernizaciji semafora na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog te će i na ostalim raskrsnicama biti zamijenjeni stari semaforski stubovi, a planirana je i nabavka i ugradnja zvučnih signalizatora na lokacijama koje se u saradnji sa Savezom slijepih definišu kao prioritetne za slijepa i slabovida lica. Navedeni radovi će doprinijeti kako savremenijem izgledu saobraćajnice tako i boljoj preglednosti i bezbjednosti saobraćaja za sve učesnike u saobraćaju, zaključili su iz PG Biroa.