"Naši građani ne znaju kada će stići vakcine"

VAKCINE PROTIV KORONE: DOK SRBIJA UVELIKO VAKCINIŠE, CRNA GORA JOŠ UVIJEK PREGOVARA

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Crna Gora ostaje jedina zemlja regiona čiji građani ne znaju kada će stići vakcine, kojeg proizvođača, u kojim količinama i kako će se čuvati, piše Pobjeda.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Dnevni list Pobjeda prenosi tvrdnje više crnogorskih građana, koji su protekle sedmice na Institutu Torlak primili Fajzerove vakcine.

Vakcinacija je, piše Pobjeda, obavljena besplatno, a druga doza vakcine će im biti data kroz 21 dan.

Prema dostupnom upitniku, u Srbiji protiv korona virusa mogu da se vakcinišu i osobe koje nijesu njeni državljani i nemaju prebivalište. Svi koji su iskazali interesovanje da se vakcinišu popunjavaju upitnik i mogu da biraju između: Fajzer-Bajonteka, Moderne, Sputnjika V, Oksforda - Astra Zeneke i Sinofarm vakcina.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila da bi do proljeća trebalo da bude vakcinisano četiri miliona građana, Hrvatska je naručila 5,6 miliona doza, Bosna i Hercegovina 1.232.000, a Kosovo je obezbijedilo 500.000. Crna Gora ostaje jedina zemlja regiona čiji građani ne znaju kada će stići vakcine, kojeg proizvođača, u kojim količinama i kako će se čuvati, navodi Pobjeda.

I dok Srbija nudi vakcinaciju i stranim državljanima, građani Crne Gore još ne znaju tačan datum kada će doći prve doze vakcina protiv korona virusa u Crnu Goru, od kog proizvođača i u kojoj količini, niti kada će se krenuti sa imunizacijom, ističe Pobjeda.

Ne zna se ni da li imamo uslove da primimo te vakcine, a tu bojazan je iskazala i predstavnica SZO u Podgorici Mina Brajović koja je to nazvala najvećim izazovom za zdravstveni sistem.

Ističe da je riječ o ozbiljnom testu za nacionalne kapacitete, ali ne i nepremostivom, navodi Pobjeda.

"Neophodno je da Crna Gora pripremi kapacitete za dobijanje vakcine, osigura uslove za 'hladni lanac' transporta, zatim praćenje dejstava i mehanizma za kompenzaciju i nadoknadu štete za eventualna neželjena dejstva, kao i odobrenja od regulatornih tijela", rekla je Brajović za Pobjedu.