Društvo

MANS OCIJENIO: Odluka ASKa u slučaju Markovića i bivših ministra zakašnjela i ne donosi pravdu

Autor Adela Mulić Izvor Standard

Odluka da su bivši premijer, a sada poslanik, Duško Marković i više ministara prethodne vlade prekršili Zakon o sprječavanju korupcije je zakašnjela, ocijenio je Dejan Milovac iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Izvor: Promo/mans.co.me

On je podsjetio da je MANS krajem oktobra prošle godine ASK-u podnio inicijativu za pokretanje postupka protiv bivšeg premijera Duška Markovića, te ministara Milutina Simovića, Predraga Boškovića, Melvudina Nuhodžića, Dragice Sekulić, Nikole Janovića, Suzane Pribilović i Damira Šehovića, zbog kršenja Zakona u dijelu nespojivosti funkcije poslanika i člana Vlade Crne Gore.

“Iako je prva reakcija direktorice AKS-a, Jelene Perović, bila da se ta institucija neće baviti time jer nije nadležna, sredinom novembra je ipak objavljeno da ASK pokreće postupak protiv Markovića i bivših ministara. Kompletan posao Agencije u ovom slučaju je bio da konstatuje da su Marković i ministri u Skupštini verifikovali poslaničke mandate, te da u roku od 30 dana nisu vratili jednu od dvije javne funkcije koje su u tom momentu obavljali. U odnosu na famozna izjašnjenja Markovića i ministara da će „zamrznuti funkciju poslanika“, u Agenciji su morali znati da takav pravni institut ne postoji, te da ne može biti od značaja za donošenje konačne odluke o postojanju konflikta interesa”, rekao je Milovac.

Ipak, kako navodi, za razliku od drugih slučajeva koje ASK ekpresno rješava, u slučaju bivših članova Vlade Crne Gore iz redova DPS-a i SD-a su bili potrebni mjeseci da se konstatuje ono što je, ističe Milovac, svima bilo jasno od samog početka – “da su funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nespojive”.