Društvo

BOROVINIĆ: "Prioritet za vakcinaciju zdravstveni radnici, starije osobe i hronični bolesnici"

Autor Kristina Stevović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da su u toku intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

Izvor: Vlada Crne Gore, Screenshot

Vode se, kako kaže, bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative.

"Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu", navela je Borovinić Bojović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

Nacionalna strategija, kako je precizirao epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, sadrži 11 poglavlja.

"Podložan je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina - regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično..."

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da strategija ima jedan cilj - nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti.

Iako smo nekih 11 mjeseci u ovoj pandemiji i dalje, kako je rekla, funkcionišemo u ambijentu u kom imamo "jednačine sa puno nepoznatih".

"Strategija ja vanredno važna, odnosno priprema za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava Crna Gora i sve zemlje svijeta", rekla je Brajović.

Nacionalna strategija za imunizaciju protiv novog koronavirusa predstavlja se na pres konferenciji.

Iz Ministarstva zdravlje je saopšteno da će pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje prisustvovati ministarka Jelena Borovinić Bojović, epidemiolog IJZCG Dragan Laušević i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Tagovi