Društvo

BOROVINIĆ: MUGOŠA je bio na čelu IJZ 16 godina! Imao je visoku platu i svakog mjeseca još 350 eura

Autor Gordana Bojanić

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović komentarisala izbor Igora Galića za direktora Instituta za javno zdravlje kao i bivšeg direktora te institucije dr Bobana Mugošu

Izvor: Vlada Crne Gore/YouTube

Ministarka je kazala da je dorektora IJZ imenuje i razrješava Vlada te da Galić ispunjava sve uslove da bude direktor.

"Sistematizacija kao interni akt niže pravne snage od Zakona, ne može uticati niti biti referenca za imenovanje osobe na mjesto direktora. Sve reference koje su neophodne odnose se na visoku stručnu spremu i godine radnog staža. Prema sistematizaciji direktor se ne bira na javnom konkursu", kazala je Borovinić.

Ona je kazala da je Mugoša bio direktor IJZ-a 16 godina, a da je poslednji put biran u martu 2020. godine, kako je kazala, van regulativa i zakona.

"Uvidom u dokumente i platne spiskove, lako se može vidjeti kolika je bila plata Bobana Mugoše. Prošle godine je u svakom mjesecu imao stimulans od 350 eura na već visoku platu. Sve što je ulagano u borbu protiv korone imalo je visoku cijenu" kazala je Borovinić.

Ona je saopštila da je sistematizacija koja je ranije postojala u IJZ  "proizvod želje predhodne administracije da se postavljanjem posebnih uslova suprotno normama suzi broj ljudi koju mogu konkurisati na poziciju direktora".

"To je ono što želimo da promijenimo", zaključila je ministarka.