Društvo

UKIDA SE ZABRANA MEĐUGRADSKOG SAOBRAĆAJA, NEMA PROSLAVE PRAVOSLAVNE NOVE GODINE, NEMA MUZIKE UŽIVO

Autor Gordana Bojanić

Mjera zabrane međugradskog saobraćaja vikendom biće ukinuta, a ulazak u Crnu Goru biće dozvoljen bez obaveze testiranja na koronavirus, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na period prije praznika, zbog čega su neke mjere korigovane. Ona se zahvalila građanima koji su za vrijeme novogodišnjih praznika poštovali mjere.

Ona je kazala da je zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru što se, kako je pojasnila, odnosi na proslavu Nove 2021. godine po Julijanskom kalendaru, 13. januara.

„U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade od sedam do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike, kao i bilo kakvog živog muzičko-scenskog programa“, rekla je Borovinić Bojović.

"Popunjenost bolničkog kapaciteta je 51 odsto, a prije praznika je iznosila 67 odsto", kazala je Borovinić.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da nije bilo porasta broja novozaraženih na nivou države, ali da postoji široka lokalna transmisija virusa.

Galić je dodao da je epidemija stabilizovana, zahvaljući se građanima koji su se pridržavali mjera.

Članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa Milena Cojić poručila je građanima da su u sigurnim rukama i zamolila ih da ukoliko imaju kovid simptome ostanu kod kuće i telefonski obavijeste zdravstvene radnike.

"Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim jer svakodnevno vodimo pregovore. Informacije detaljnije očekujemo od 10 do 15 dana. Krajem januara mislim da bi vakcine trebalo da stignu u Crnu Goru," rekla je ona.

Ona je istakla da je njihov cilj da djeca krenu u škole i da on lajn nastavu svedu na minimum.

"Uslovi moraju biti takvi da transmisija širenja virusa zadrži na nekom nivou. Naša odjeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podijeljena na dva odjeljenja. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati, a ostale moramo dodatno pripremiti. Dogovorili smo da prva sedmica škole bude onlajn za svu djecu, kako bismo omogućili povratak djece u škole uz poštovanje mjera", kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Borović je istakla da žele prvo vakcine sa evropskim sertifikatom, pregovaraju sa Fajzerom i sa AstromZenekom.

"Sem toga naš je cilj da obezbijedimo kvalitetnu vakcinu i daćemo sve od sebe da naši građani imaju mogućnost vakcinacije sa više različitih proizvođača. Jasno je da nabavka vakcina nije nabavka parfema iz inostranstva, već su potrebni veoma precizni ugovori", istakla je ona. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o testiranju studenata PCR metodom koji to moraju uraditi zbog povratka u Srbiju, Galić je kazao da je bi trebalo da kontaktiraju Institut na broj 1616 kako bi se isplaniralo testiranje.