"Tužioci u Crnoj Gori nijesu nimalo bezbjedni"

STANKOVIĆ: "Borba protiv kriminala NIJE POČELA, ONA JE SAMO NASTAVLJENA"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

"Nikakva borba protiv kriminala nije počela, ona je samo nastavljena, kao što je to rađeno i u prethodnom periodu“, ocijenio je v.d. vrhovnog državnog tužioca

Tužioci u Crnoj Gori nijesu nimalo bezbjedni, i to je jasno svakom ko je imao priliku da se uvjeri u uslove, odnosno neuslove, njihovog rada, ocijenio je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković, dodajući da još nije odobren novac za službu tužilačkog obezbjeđenja.

Stanković je u intervjuu agenciji MINA kazao da izgleda da mora da se desi situacija kao na Cetinju, gdje je u prostorijama tužilaštva aktivirana ručna bomba, da bi se javnost zapitala koliko su tužioci bezbjedni, iako se na taj problem ukazuje godinama.

Takve situacije su, kako je naveo, opomena za čitavo društvo, za one koji traže rezultate Tužilaštva, a ne žele da vide u kakvim okolnostima tužioci nastoje da svoju funkciju obavljaju profesionalno.

„Ono što se dogodilo na Cetinju moglo je da se desi u bilo kom državnom tužilaštvu. To je problem na koji godinama ukazujem, ukazujem i sad da to pitanje mora da se riješi, jer ne smijemo da dozvolimo da se od državnih tužilaca konstantno zahtijevaju bolji rezultati, a da im je svakodnevno, da se figurativno izrazim, glava u torbi“, kazao je Stanković.

On je rekao da je događaj na Cetinju mogao da ima i tragičnije posljedice, i poručio kako ne treba čekati da do toga dođe da bi se krenulo u rješavanje evidentnog problema, ukazujući da do sada nije odobravan traženi novac za popunjavanje radnih mjesta u službi za poslove tužilačkog obezbjeđenja.

Stanković je rekao da treba samo uporediti slike bilo kog tužilaštva regiona, sa slikom tužilaštava u Crnoj Gori i da će sve biti jasno.

„Pozivam sve kritičare, sve dobronamjerne savjetnike, nevladine organizacije, kompletnu domaću i međunarodnu javnost da se uvjeri u uslovnost rada državnih tužilaštava i da nam pomognu da i taj problem riješimo, kako ne bi postojala ni najmanja mogućnost da se ikada više ponovi situacija do koje je došlo u Prijestonici“, poručio je Stanković.

On se zahvalio svim državnim tužiocima koji, uprkos, neadekvatnim uslovima rada, tužilačku funkciju obavljaju časno i profesionalno i dodao da će nastojati da se i ovaj problem riješi u najkraćem roku, kako bi radni prostor tužilaca makar bio adekvatno obezbijeđen.

Na pitanje kako ocjenjuje rad Tužilaštva u protekloj godini, posebno ako se uzmu u obzir sva dešavanja koja su je obilježila poput litija, koronavirusa, izbora, Stanković je odgovorio da je 2020. bila puna brojnih izazova u kojima se, zbog epidemiološke situacije, nalazilo čitavo društvo, a samim tim i Državno tužilaštvo.

On je napomenuo da su u državnotužilaćkoj organizaciji nastojali da se organizuju tako da ne bude zastoja u radu, što je, kako je naveo, bilo posebno zahtjevno jer je to podrazumjevalo rad u otežavajućim okolnostima, zbog činjenice da je kontakte trebalo svesti na najmanju moguću mjeru, a sa druge strane obavljati saslušanja i preduzimati sve druge mjere i radnje iz nadležnosti Državnog tužilaštva.

„Kada podvučemo crtu, ipak moramo konstatovati da smo, uprkos svemu, uspjeli da odgovorimo zadatku. To, međutim, ne znači da nijesmo svjesni da je bilo i određenih situacija koje su se mogle uspješnije prevazići, ali to je nešto sa čim se suočavaju sve profesije“, rekao je Stanković.

Važno je, kako je naveo, napomenuti da je svako postupanje Državnog tužilaštva bilo najbolje moguće u datim uslovima, zaključuje.