Društvo

Partneri MONTENEGRO AIRILES-a počeli sa otkazivanjem ugovora

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Crna Gora je bez letova nacionalnog avio prevoznika već više dana. Neki od ranije ugovorenih aranžmana su sačuvani za narednu godinu ali već stižu otkazi ugovora od najpoznatijih kompanija, piše RTCG.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Iz Montenegro airlinesa upozoravaju da se mora brzo reagovati kako takvo, za sada privremeno stanje, ne bi preraslo u trajno, navodi RTCG.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, sinoć je kazao da se užurbano radi na osnivanju nove kompanije. Građani i istaknuti turistički radnici protive se mogućem gašenju kompanije koja je Crnu Goru u najtežim vremenima vratila na emitivna tržišta Evrope i svijeta, ističe RTCG.

Slučaj Montenegro airlinesa koji nije identitetsko ali jeste pitanje od visokog nacionalnog interesa, u turističkoj Crnoj Gori, izazvao je pažnju domaće i međunarodne javnosti. Dok smo gledali kadrove simbolično nazvanog posljednjeg leta državne avio kompanije a ubrzo nakon toga i snimke prizemljenih aviona, prva asocijacija bila je gašenje najbrže, svakako ne i jedine, ali nesporno prijeko potrebne veze Crne Gore sa svijetom, naglašava RTCG.

Za istaknute predstavnike turističke privrede gubitak crnogorske vazdušne konekcije sa najznačajnijim emitivnim tržištima, ponovo bi nas vratio na startnu poziciju.

“Ne znam koliko dramatično treba da iskažem svoje emocije vezano za ovu situaciju. Ja koji sam duže u turizmu, ovo bi trebao da bude moj treći početak od nule”, rekao je direktor turističke agencije “MAC SUN Montenegro” Dragan Ivančević.

Prvi put smo ponovo počinjali nakon razornog zemljotresa 1979. godine kada smo izgubili ljude, i većinu turističkih kapaciteta, a drugi put poslije ratova 90-tih godina, koji su nas izbrisali sa emitivnih tržišta. Tamo nas je prije 26 godina ponovo vratio upravo “Montenegro airlines”, navodi RTCG.

“Ne vodeći prije svega računa o svojoj profitabilnosti, već je u prvom planu bio taj elemenat javnoga interesa, koji je obezbijedio da se Crna Gora pojavi na svim tim tržištima i otvori ta tržišta. A onda su, naravno, dolazili drugi i slobodno mogu da kažem, kupili kajmak onoga što je stvarao “Montenegro airlines”, koji je taj javni interes u turizmu i u državi, radio na jedan kvalitetan način”, kazao je Ivančević.

Kako god se zvala buduća nacionalna avio kompanija, i kako god poslovala, ostaće upamćeno da je “Montenegro airlines” tokom 23 letačke godine, bezbjedno prevezao 10 miliona putnika, i bio vjetar u ledja Crnoj Gori, njenim gradjanima, privredi, i dijaspori, gdje god da su, zaključuje RTCG.