Društvo

POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA U ŠKOLAMA: Pripreme počele, može doći do izmjena

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Svi osnovci i srednjoškolci bi se od početka drugog polugodišta nastavne 2020/2021. godine mogli vratiti u škole, ali još nije poznato pod kojim uslovima, ali ni uz koje epidemiološke mjere, pišu "Vijesti".

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Direktorima škola su, kako saznaju “Vijesti”, stigla dva moguća modela održavanja nastave, a jedan od njih je navodno gotovo neprihvatljiv za dio Sindikata prosvjete.

Prema nezvaničnim informacijama, preporuka radne grupe koju je formiralo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je da se svi đaci, bez obzira na razred koji pohađaju, vrate u klupe u ustanovama sa manjim brojem đaka.

Za škole sa velikim brojem učenika, predviđena su dva modela. Prvi je da se svi vrate u školske klupe, a odjeljenja budu podijeljena u dvije grupe, sa najviše 17 đaka.

Prva grupa bi nastavu pohađala u jutarnjoj smjeni, a druga u popodnevnoj, navode "vijesti".

Rad po tom modelu navodno je prihvatljiviji direktorima škola i roditeljima, ali ipak ne i nastavnicima.

Druga opcija za škole sa većim brojem učenika je da se odjeljenja takođe podijele na dvije grupe, ali da se na sedmičnom nivou smjenjuju u klupama, ističu "Vijesti".

Dok bi jedna grupa tokom određene sedmice radila u učionici, druga bi pratila onlajn nastavu i imala onlajn konsultacije sa nastavnicima.

Nije isključeno, kažu izvori “Vijesti” iz Ministarstva, da će se raditi i na novim modelima, što zavisi od epidemiološke situacije na početku drugog polugodišta i stava i preporuka Instituta za javno zdravlje, naglašavaju "Vijesti".

Predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je “Vijestima” da je za đake korisnije da se vrate u klupe i da ta sindikalna organizacija to u potpunosti razumije.

“Ali se mora naći model koji će istovremeno čuvati i učenike i nastavnike u svakom smislu. Mislim da je svima jasno koliko su nastavnici izmoreni tokom prvog polugodišta”, kazao je Savović, zaključuju "vVijesti".

Tagovi