CRVENI KRST CRNE GORE

Aktiviran žiro račun za pomoć Hrvatskoj

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, povodom zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, aktivirao žiro račun na koji svi zainteresovani građani i preduzeća iz Crne Gore mogu uplaćivati novac, kako bi pomogli u saniranju posljedica.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Broj žiro računa je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke, sa naznakom „pomoć stanovnicima Hrvatske“.

Iz CKCK su rekli da se, u saradnji sa mobilnim operatorima Telekom, Telenor i M-tel, priprema i aktiviranje donatorske linije, kako bi građani slanjem SMS-a mogli da doprinesu.

Ističe se da će prikupljeni novac biti proslijeđena Hrvatskom Crvenom krstu, koji je od početka aktivan u evakuaciji, pružanju prve pomoći i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu.

„CKCG je kontaktirao Hrvatski Crveni križ odmah nakon zemljotresa i ponudio pomoć i podršku. U kontinuitetu se prate njihove aktivnosti, kao i djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći“, kazali su iz CKCG.

Iz te organizacije su rekli da je aktiviranje žiro računa i SMS donacija način da građani i preduzeća pokažu humanost i solidarnost sa ugroženim stanovnicima Hrvatske.

„Ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, naša organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima. Svakako ćemo javnost redovno informisati o načinima naše podrške i mogućnostima za njihovo uključivanje“, kaže se u saopštenju.

Iz CKCG su apelovali da se aktivnosti sprovode koordinirano i u skladu sa potrebama sa terena.

„Tako su nama kolege iz Hrvatskog Crvenog križa potvrdile da je najpotrebnija finansijska podrška, jer će se na saniranju nesreće raditi duži vremenski period, i za sad nijesu iskazali potrebe za drugom vrstom podrške i pomoći", dodaje se u saopštenju.