Konusltativno saslušanje ministarke

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Bolnički kapaciteti popunjeni 67 ODSTO

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Ministarska Jelena Borovinić-Bojović odgovarala je i na pitanja poslanika, članova Odbora za zdravstvo. Kazala je da su bolnički kapaciteti popunjeni više od 67 posto, pa je zamolila građane za dodatno strpljenje, naročito tokom predstojećih praznika, piše RTCG.

Izvor: Vlada Crne Gore/YouTube

Tema konsultativnog saslušanja bile su epidemiološke mjere.

Kolika je popunjenost bolničkih kapaciteta jedno je od pitanja koje je interesovalo poslanike skupštinskog odbora za zdrastvo na kojem je konsultativno saslušana nova ministarka zdravlja, navodi RTCG.

"Ona u ovom trenutku iznosi 67,3 posto od predviđenih 75 posto kada u tom slučaju mora biti proglašen tzv. lokdoun ili potpuno zaključavanje i kao što vidite taj procenat nije mali. Što dovoljno govori o tome koliko je u ovom trenutku važno zamoliti građane za jedno malo dodatno strpljenje koje je meni poptuno jasno nepopularno ali kako bi premostili situaciju sa predstoječim praznicima", izjavila je ministarka.

"Kada će biti raspisani novi konkursi za direktore bolnica i Domova zdravlja pogotovo imajući u vidu da su partijski kadrovi prethodne vlasti decenijama na tim mjestima protiv zakonito", pitao je Strahinja Bulajić iz DF-a.

"Mi se nadamo i očekujemo da će to biti naravno odmah početkom januara najranije što bude moguće", odgovorila je ministarka.

Na odboru je pojašnjeno da tokom predstojećih praznika neće biti ograničavanja kretanja niti zabrane međugradskog saobraćaja, te da će građani uz poštovanje epidemioloških mjera moći da prisustvuju vjerskim obredima, ističe RTCG.

"Pošto se želi pokazati da je sve ovo napravljeno zbog pritiska jedne crkveŽeli se pokazati da su ograničena sva slobode, a da su dozvoljene vjerske slobode", naveo je Predrag Bulatović (DF).

"Vjerski obredi nijesu proslave, niti hepeninzi na trgu.tačno se zna šta to podrazumijeva, i zna se da je sve to usklađeno sa epidemiološkim mjerama. Nikakve diskriminacije u tom smislu nije bilo niti je smo jedna crkva uključena u donošenje ovakvih mjera", kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka je najavila i da će Institut novi set mjera predložiti već 4. jauara kada će biti razmotrene sugestije i zahtjevi ugostitelja. Na odboru se čulo i da prethodno ministarstvo i nadležne institucije nijesu dobro upravljali epidemijom te da su posledice takvog rada već vidljive, naglašava RTCG.

"Skoro 40 hiljada ljudi je na listama čekanja što je posledica jednog neracionalnog odnosa prema pacijentima koji nijesu kovid. Ministarka je uvjerena i da će u vladi postojati raspolozenje da se prihvati prijedlog za uvećanje zarade zaposlenima u zdrastvu", rekao je Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore.

Kada su u pitanju donacije za pomoć građanima i privredi u borbi protiv korona virusa ministarka tvrdi da je dobila samo okvirne cifre bez precizne svrhe trošenja, te će to biti predmet provjera ministarstva finasija jer postoje sumnje da se taj novac nije domačinski koristio .

"Samo 10-tak dana prije izbora što je bilo upadljivo sa tog računa je preusmjereno više od milion eura, a objašnjenje svrhe uplate je bilo preusmjerena sredstva za bolnicu kovid Bar, bolnicu Berane,Cetinje pri tome u to vrijeme po njihovim kriterijuma epidemiološka situacija je bila potpuno stabilna."

Sjednici odbora kao što su i juče najavili nijesu prisustvovali predstavnici opozicije na čiju inicijativu je i po htinom postupku zakazano konusltativno saslušanje ministarke zdravlja, zaključuje RTCG.