Društvo

SEIZMOLOŠKI ZAVOD: Zemljotres iz Hrvatske teško da može usloviti pokretanje tla u našoj zemlji

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Malo je vjerovatno da zemljotres iz Hrvatske može usloviti pokretanje tla i u Crnoj Gori, tvrde iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, piše RTCG.

Izvor: Google map/MONDO

Hrvatsku je nažalost pogodio zemljotres razorne jačine, koji stručnjaci kvalifikuju kao oni koji ruši sve pred sobom, odnosi živote i pravi veliku materijalnu štetu. Sada ostaje samo da se sačeka smirivanje tla, što znači da će potresa biti još, navodi RTCG.

"Svakako je za očekivati da ide serija potresa koja će generirati zemljotrese slabije magnitude od ove, ne bi smo smjeli prognozirati da li je mogući neki jači zemljotres od ovog, negdje se sve seizmoloske službe Hrvatske i regiona nadamo da to toga neće doći. Ali što znamo iz iskustva da će se sigurno narednih godinu dana dešavati potresi", izjavila je Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Zato razloga za strah i budnu pažnju stručnjaka imaju sve zemlje regiona. Iako je malo vjerovatno da zemljotres iz Hrvatske može usloviti pokretanje žarišta na teritoriji Crne Gore, seizmolozi uvijek posmatraju na duže staze, i napominju da je serija zemljotresa na Balkanu počela 2018, i to u Plavu, ističe RTCG.

"Crna Gora zajedno sa Albanijom, Hrvatskom državama regiona spada u zemlje sa visokim geofizičkim rizikom. Naročito njen priobalni dio, neposredno zaleđe i centralni dio Crne Gore. Tako da je svakako za očekivati u budućnosti da će se dešavati zemljotresi ali ono što ne možemo da kažemo jeste kad će se dešavati, da li đe to biti za dva dana, mjesec, par godina. Ali će se svakako desiti", smatra Tomanović.

Građani bi morali da znaju da praksa pokazuje da se razorni zemljotresi ponavljaju u intervalu od 50 do 100 godina, naglašava RTCG.

"U tom nekom intervalu, ako se sjetimo prethodnih zemljotresa, 79, zatim razornih zemljotresa u oblasti Skadarskog jezera, zaliva, to je neki interval to je neki interval poslije koga se mogu očekivati da može doći do ponavljanja tih razornih zemljotresa. Da uporedimo to sa Dračom, posljednji jaki zemljotres bio je 1926. godine", jasna je Tomanović.

Kako ne možemo predvidjeti opasnost, može se, zaključuje naša sagovornica, prilagoditi životu sa zemljotresima. Graditi u skladu sa saizmičkim propisima, a u slučaju zemljotresa, ne širiti paniku, već naći zaklon i tu ostati do smirivanja tla, zaključuje RTCG.