Društvo

VAKCINACIJA KREĆE KRAJEM JANUARA!

Autor Gordana Bojanić

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je danas da će vakcinacija u Crnoj Gori započeti krajem januara.

Izvor: Vlada Crne Gore


"Crna Gora ima intenzivne sastanke sa EU i sa proizvođačima vakcina kako bi one što prije došle u našu zemlju. Očekujemo da bi, ako se razgovori nastave ovakvim tempom, vakcinacija mogla da počne krajem januara", kazala je Borovinić Bojović na vanrednoj konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja.

Ona je kazala da prethodno ministarstvo nije vršilo nikakve bilateralne dogovore sa prgovaračima EU niti sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to druge zemlje u regionu odradile već u junu i julu te su već tada imali potpisane momeorandume o saradnju za razliku od Crne Gore.

"Sve pregovore koje je Crna Gora vršila prije dolaska nove Vlade, nije završila. Državna garancija za vakcine koja je trebala da bude uplaćena nije bila uplaćena, te je na taj način dovedeno u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom. Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore veoma brzo odreaguje", kazala je Borovninić Bojović.

Akcioni plan vakcinacije je u pripremi, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

"Prvo će se vakcinisati stariji od 80 godina, nakon toga zdravstveni radnici u kovid bolnicama, zatim stariji od 60 godina. Vakcinacija je dobrovoljna, a prema našim informacijama, imamo dobar odgovor građana na ponuđenu vakcinaciju", kazala je ministarka i dodala da će vakcina koja dođe u našu zemlju biti kvalitetna i bezbjedna.