Društvo

ČAĐENOVIĆ: Nivo izvršenja teških krivičnih djela u Crnoj Gori SMANJEN

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Nivo izvršenja teških krivičnih djela u Crnoj Gori znatno je smanjen, što ni tužilaštvo ni državne organe ne oslobađa obaveze da još više i upornije nastoje da iskorijene djelovanje kriminalnih organizacija, rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je kazao da sukobi kriminalnih organizacija na teritoriji Crne Gore traju nekoliko godina, i da su državni organi uspjeli da spriječe ubistva, napade na fizička lica.

“U proteklih godinu spriječeno je više ubistava na teritoriji Bara, Budve, Podgorice. Sve te osobe su procesuirane”, naveo je Čađenović na online konferenciji posvećenoj borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, koju organizuje portal Vijesti,

Čađenović je rekao da su u poslednje vrijeme donešene i neke presude koje su postale pravosnažne.

“Nivo izvršenja teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore znatno je smanjen u odnosu na prethodni period, što ne oslobađa obaveze ni državno tužilaštvo ni državne organe da još više i upornije nastoje da iskorijene pošast djelovanja kriminalnih organizacija”, kazao je Čađenović.

On smatra da se moraju poboljšavati i mjere i instrumenti koji se daju državnim organima da bi se iskorijenilo djelovanje kriminalnih organizacija na ovom prostoru.

Načelnik u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije Dejan Knežević ocijenio je da jačanje borbe protiv organizovanog kriminala podrazumijeva jačanje kapaciteta Uprave policije i drugih organa za sprovođenje zakona.

On je podsjetio da je u oktobru prošle godine Odsjek za borbu protiv droge postao punopravni član operativne grupe EUROPOL-a pod nazivom “Balkan kartel” koja se bavi istragama organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem droga.

Knežević je naveo da je samo u toku ove godine spriječeno krijumčarenje preko osam tona kokaina.

Prema njegovim riječima, fokus Odsjeka je posebno usmjeren na državljane Crne Gore koji su kao mornari angažovani na inostranim brodskim kompanijama, i krijumčare koakin iz Južne Amerike prema Evropi.

On je kazao da je policija ove godine spriječila 14 likvidacija, od kojih se za devet likvidacija zna ko su bile potencijalne mete, a za pet se ne zna.

Knežević je rekao da je strožija kaznena politika jedan od mehanizama koji bi potencijalne izvršioce krivičnih djela odvratio od izvršenja.

“I vrlo bitno – kratko sudsko postupanje. Izricanjem najtežih zatvorskih kazni bi se poslala jaka poruka budućim izvršiocima djela”, kazao je Knežević.

On je ocijenio da nije realno da obračuni kriminalnih grupa stanu, ali će biti manje intenzivni nego prethodnih godina.