Društvo

I TAKSISTI SPREMAJU PROTESTE!

Autor Gordana Bojanić

Izvršni Odbor Strukovnog sindikata taksista Crne Gore donio je odluku da ovlasti predsjednika Borislava Pavlovića da počne pripreme za organizaciju protesta.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Razlozi za organizaciju protesta su sledeći.

“Nadlezni lokalni organi pune četiri godine,obećavaju da će početi da poštuju zakonske propise iz oblasti prevoza putnika, međutim sve je ostalo mrtvo slovu u domenu obećanja, i nažalost neikome za to ne odgovaraju”, kazao je Pavlović.

On je dalje naveo da nadležne državne inspekcije prebacuju odgovornost na lokalne, pa ne rade ni onaj dio iz svoje nadležnosti.

“Pune četiri godine filijale Poreske Uprave, odbijaju da usvoje žalbe auto-taxi preduzetnika na reprogram poreskih potraživanja i da postupe po rešenju Ministarstva finansija, i po nalozima za postupanje direktora Poreske Uprave, koji su proistekli iz takvih rešenja Ministarstva finansija”, ističe Pavlović.

Kako je dodao, poreski inspektori u poreskim filijalama, selektivno tumače i primjenjuju zakonske propise.

“Zbog dugogodišnjeg nerada i protv zakonitog i protiv Ustavnog rada, gore pomenutih organa, 80 posto legalno registrovanih auto-taxi preduzetnika u Crnoj Gori, nema pravo na subvencije zarada iako je naše poslovanje svedeno na minimum u duzem nizu godina , a pojavom virusa COVID 19 došlo do bankrotstva većine nas”, navodi Pavlović.

Oni su ukazali na diskrimnatoran odnos prilikom određivanja uslova za subvencije na zarade, i uslove za dobijanje kredita za likvidnost od Investicino razvojnog fonda, to jest tretiranje legalno registrovanih auto-taxi preduzetnika kao klasičnu sivu ekonomiju.

“Konstantno uvođenje novih nameta, na legalno poslovanje. U zadnjih deset mjeseci sakrivanje pod plaštom COVID-a 19 nadležnih organa za svoj nerad, mada im od početka ovog vijeka za to i nije trebalo opravdanje, a što bi kad nikome za to ne odgovaraju, a primaju pristojne nadoknade, a nanose štetu tamo nekim auto-taxi preduzetnicima koji se u ovoj državi tretiraju kao građani trećeg reda”, kazao je Pavlović.

Predsjednik SSTCG će se u narednim danima obratiti Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, i zatražiti detaljna uptstva o poštovanju mjera za sprečavanje zaraze prilikom organizacije pomenutog protesta, i na osnovu toga od Ministarsva unutrašnjih poslova zatražiti dozvolu za njegovu organizaciju.

Pogledajte naše priloge:

Tagovi