Društvo

DESTINACIJE SA KOJIMA GUBIMO DIREKTNU VEZU GAŠENJEM MONTENEGRO AIRLINES-a!

Autor Jovana Raičević

Zvanično, MA danas obustavlja saobraćaj. Čitava situacija oko nacionalnog avio prevoznika podigla je veliku prašinu i pokrenula brojne polemike proteklih dana.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Mišljenja su podijeljena - jedan dio javnosti pozdravlja odluku Vlade o gašenju, dok drugi dio javnosti smatra da se moglo doći do drugačijeg rešenja koje bi spasilo kompaniju.

Ono što je sigurno, Montenegro Airlines je bio nacionalni brend koji je našu zemlju povezivao sa brojnim evropskim destinacijama.

Naime, iz našeg Glavnog grada redovni letovi, tokom cijele godine odvijali su se ka: Beogradu, Beču, Parizu, Frankfurtu, Ljubljani, Cirihu, Rimu, i Moskvi.

U periodu od aprila do oktobra, avioni MA su letjeli ka Londonu, Kopenhagenu, Diseldorfu, Sankt Petersburgu, Lionu, Lajpcigu, Minhenu i Hanoveru.

Kad je riječ o aerodromu Tivat tokom zimske sezone, avioni MA letjeli su za Beograd i Moskvu, dok su se tokom ljetnje sezone letovi odvijali ka: Minhenu, Lajpcigu, Londonu, Parizu, Lionu, Beogradu, Sankt Petersburgu, Moskvi, Hanoveru kao i Oslu i Helsinkiju.

Sa druge strane, low cost komapanije Podgoricu su povezale sa više evropskih gradova, po mnogo nižim cijenama, i to:

Wizz air: Beč, Budimpešta, Dortmund, Katovice, Minhen, Milano, Varšava
Ryan air: Barselona, Bolonja, Štutgart, Berlin, Brisel, London, Štokholm, Vroclav

Pored njih, iz Podgorice se odvijaju redovni letovi ka Istanbulu (Turkish airlines) kao i prema Beogradu (AirSerbia).

U skladu sa navedenim, gašenjem MA, Podgorica i Tivat će izgubiti letove ka: Parizu, Frankfurtu, Ljubljani, Cirihu, Rimu, Moskvi, Kopenhagenu, Diseldorfu, Sankt Peterburgu, Lionu, Lajpcigu i Hanoveru, Oslu i Helsinkiju.

Proces osnivanja nove nacionalne avio kompanije ili novih alternativnih rešenja sigurno će potrajati, ali ostaje nada i podstrek da budući crnogorski avio brend ne završi neslavno kao što je, nažalost, to bio slučaj sa Montenegro Airlines-om.