Društvo

POLICIJA IM ZABRANILA PROTEST: Ugostitelji traže ukidanje prinudne naplate, kredite i novčanu pomoć

Autor Gordana Bojanić

Povodom zahtjeva Udruženja ugostitelja, ministarka zdravlja nije bila u mogućnosti da garantuje izmjenu mjera kojima se onemogućava rad ugostitljeskih objekata, saopšteno je iz Udruženja ugostitelja Crne Gore

Izvor: MONDO/Adela Mulić

“Predstavnicima ovog Udruženja saopšteno je da će njihovi zahtjevi biti razmotreni u ponedeljak 28.12.2020. godine i donijeti eventualna revizija mjera. Prisutni predstavnici Ministarstva zdravlja na sastanku su pojasnili da je, zbog trenutne situacije sa brojem oboljelih od virusa COVID 19 povećan rizik usljed potencijalnih slavlja, a ograničeni direktivama i preporukama, ovo maksimum napora koji mogu učiniti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore je, dodaju, iznio jasan zahtjev ministru Jakovu Milatoviću, da učini dodatni napor i utiče na državne i lokalne organe, kako bi obustavili sve postupke prinudne naplate, prekidanja dostavljanja električne energije i vode privrednim društima koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

“Takođe, istaknut je i zahtjev da se u što kraćem roku iznađe modalitet za kreditiranje kompanija iz ovog sektora, kako bi uredno mogli da izvršavaju svoje obaveze, kako prema državi, tako i prema lokalnim samoupravama, te da da pod hitno krenu sa rješavanjem ostalih zahtjeva, bez odugovlačenja, a koji su još ranije upućeni svim relevantnim institucijama.

Konačno, istaknut je zahtjev da sva eventualna zatvaranja i onemogućavanja obavljanja djelatnosti moraju biti ispraćena adekvatnim finansijskim mjerama u mnogo većem obimu nego što je to do sada bio slučaj”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnicima resornih ministarstava i Privredne komore predočeno je da je juče preko 200 ugostiteljskih objekata otvorilo svoja vrata za goste, te da je oko 15 odgovornih osoba u tim objektima privedeno.

“Ovim putem želimo da izrazimo ogočenost i javnu osudu zbog činjenice da je nekoliko naših kolega iz Nikšića, nakon privođenja, zadržano tokom noći u prostorijama Centra bezbijednosti u Nikšiću, što je apsolutno neprimjereno i nepotrebno. Takođe, želimo da obavijestimo svoje kolege da će od strane Udruženja ugostitelja Crne Gore imati svu podršku, kako finansijsku, tako i stručnu odnosno pravnu kako bi se, u skladu sa zakonskom procedurom, izborili sa prijavama Uprave policije i nezakonitim postupanjem prema njima.

Udruženje ugostitelja Crne Gore, ovim putem ističe da će nastaviti borbu za opstanak, koja traje već 9 mjeseci i to na način kako je to najavljeno u dosadašnjim obraćanjima javnosti, jer je u pitanju opstanak cijele grane turističke privrede i ogromnog broja zaposlenih lica. Ovim putem pozivamo i sve naše kolege da, koliko mogu, daju doprinos ovoj borbi, jer ćemo samo zajedničkim i jedinstvenim pristupom na kraju i uspjeti”, kažu iz Udruženja.

Takođe, istrajavaju u tvrdnji da prema ovoj grani privrede ne postoji pravičan odnos, posebno kada se uzme u obzir njen značaj za ekonomiju države Crne Gore, dok se, kako kažu, nijemo posmatraju kršenja mjera na svakom koraku, a koja su dokumentovana i javno prikazana putem medija svih vrsta.

“Na kraju, želimo da upoznamo javnost da je dana 25.12.2020. godine Uprava policije donijela rješenje kojim se zabranjuje održavanje skupa zakazanog za 29.12.2020. godine u 12h. Pomenuto rješenje je nezakonito, između ostalog, jer je donijeto na osnovu mjera koje su stavljene van snage, pošto je važećom Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (“Službeni list Crne Gore”, br. 124/20 od 21.12.2020, 125/20 od 23.12.2020) propisana u članu 1 stav tačka 17 “zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javne priredbe, sportski, politički, kulturnoumjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije), osim stručnih, naučnih, radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje propisanih mjera.

Dakle, javna okupljanja nijesu zabranjena. Povodom ovog rješenja podnijeta je tužba Upravnom sudu Crne Gore radi poništaja istog. Očigledno je i da se na ovaj način ugostiteljima pokušavaju uskratiti ustavom zagarantovana prava, prije svega na rad, a onda i na mirno okupljanje.

Članovi ovog Udruženja obavještavaju svu zainteresovanu javnost da će istrajati u svojim namjerama i zahtjevima, jer je očigledno da kod onih koji donose odluke o našim sudbinama ne postoji dovoljno razumijevanja za probleme sa kojima se suočavamo i shvatanje njihove suštine”, zaključuju u saopštenju.

Tagovi