Društvo

ČIRGIĆ: Zbog epidemije mimo plana potrošeno 24,8 miliona eura

Autor Ana Božović Izvor Dan

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje za vrijeme epidemije Kovid-19 za zdravstveni sistem u Crnoj Gori obezbijeđeno je dodatnih 24,8 miliona eura, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić.

Izvor: Youtube/screenshot/CEMI

Čirgić je rekao Danu da su Vlada i Ministarstvo finansija„u kontinuitetu, više puta od početka epidemije obezbjeđivali dodatna sredstva za zdravstveni sistem kroz budžet Fonda i direktnim uplatama na račune javnih zdravstvenih ustanova”.

Iako je u odnosu na kraj prošle godine dug do septembra ove godine smanjen za deset miliona, on je i dalje značajan i iznosi 30 miliona, od čega za ljekove i medicinska sredstva čak 17 miliona.

Čirgić je kazao da ne raspolažu podacima koliko je ukupno povećana potrošnja zbog epidemije.

"Jer se potrošnja reflektuje gotovo kroz sve stavke troškova, od izdataka za zarade, dopunski i prekovremeni rad, troškove ljekova i medicinskih sredstava, medicinskog kiseonika, prevoza i ishrane pacijenata u kovid bolnicama i tako dalje”, rekao je Čirgić komentarišući ukupnu vanrednu potrošnju u godini epidemije.

On je upozorio da će i u narednoj godini, kao i u prethodnim, najveći izazov biti da se opredijeli dovoljan bucet za nabavku ljekova i medicinskih sredstava.

Čirgić je kazao da su od početka godine u okviru budžeta Fonda obezbijeđena dodatna sredstva za zdravstveni sistem u ukupnom iznosu od 23,30 miliona eura.

"Od čega kroz rebalans budžeta Fonda oko osam miliona i to za ljekove 5,8 miliona i oko 2 miliona za nabavku zaštitne medicinske opreme i troškove transporta za zaštitu usled pandemije”, kazao je Čirgić.

On je dodao da su na osnovu zaključaka Vlade obezbijeđena dodatna sredstva u budžetu Fonda u ukupnom iznosu od 15,3 miliona.