Društvo

MJERE RESTRIKTIVNIJE, Akcioni plan za vakcinaciju u završnoj fazi

Autor Gordana Bojanić

Nove mjere Ministarstva zdravlja u borbi protiv COVID 19 restriktivnije su nego ranije zbog epidemiološke situacije, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i naglasila da je Akcioni plan za vakcinaciju u završnoj fazi.

Izvor: Vlada Crne Gore/YouTube

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja ona je razgovarala sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks

Povodom donošenja novih mjera za suzbijanje koronavirusa, Borovinić Bojović je istakla da je njihov cilj poboljšanje epidemiološke situacije u zemlji.

"Mjere su restriktivnije nego u prethodnom periodu, ali je epidemiološka situacija to zahtijevala. Kao pulmolog moram brinuti o zdravlju građana, to je moj glavni cilj i misija. Sve ovo radimo kako bi 15. januar sačekali sa boljom epidemiološkom situacijom", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se moraju donositi i nepopularne mjere kako bi se sačuvalo zdravlje građana.

Navodi se da su tokom susreta razmijenjene informacije o najaktuelnijim projektima u zdravstvu koji se odnose na Covid 19.

Borovinić Bojović je najavila pojačanu kriznu komunikaciju i projekat digitalizacije zdravstvenih podataka.

Ona je kazala da se vakcina očekuje u narednom periodu, i da je Akcioni plan za vakcinaciju u završnoj fazi.

U kontekstu značaja podizanja svijesti o važnosti vakcinacije, ambasadorka Medoks rekla je da je spremna da bude dio tog projekta.

Medoks je istakla da će rado podržati projekte digitalizacije, i pozvala Ministarstvo zdravlja da bude dio projekta o lažnim vijestima i dezinformacijama koje se šire u vremenu pandemije.

Ona je čestitala ministarki na imenovanju i rekla da se nada da će aktivnosti koje preduzima zdravstveni sistem, angažovanje zajednice, kao i najavljena vakcinacija biti dobitna kombinacija za brzo stavljanje epidemije koronavirusa pod kontrolu.