Društvo

IZ IJZ ODGOVORILI SIMOVIĆU: OTKAŽITE SVE, NE MOŽE NOVOGODIŠNJI BAZAR!

Autor Gordana Bojanić

Epidemiološka situacija u Nikšiću je veoma složena te shodno tome, apelujemo na Vas, da u skladu sa ovlašćenjima, otkažete navedene događaje, stoji u odgovoru Instituta za javno zdravlje predsjedniku Opštine Nikšić Milutinu Simoviću.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Opština Nikšić tražila je od direktora Instituta za javno zdravlje Igora Gilića saglasnost za organizovanje novogodišnjeg bazara u toj opštini u skladu sa mjerama za suzbijanja korona virusa.

Iz IJZ su kazali da je važećim mjerama jasno zabranjeno okupljanje stanovništva naotvorenim i zatvorenim javnim mjestima.

"Sve aktivnosti i sadržaji koji podstiču ljude na bliskeinterakcije, kao u ovom slučaju, gdje je zbog vrste sadržaja gotovo nemoguće izbjeći bliskekontakte djece, roditelja i ostalih građana u najfrekventnijem dijelu grada, predstavljajuevidentnu opasnost u vremenu epidemije. Štaviše, zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije, Institut za javno zdravlje Crne Gore je predložio, a Nacionalna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti podržala, proširivanje navedene zabrane na organizovanje svih stručnih i naučnih skupova (seminara,kongresa i dr.) u periodu od 28.12.2020. do 11.01.2021. godine. Epidemiološka situacija u Nikšiću je veoma složena i komplikovana, kao što je to slučaj i uostalim regionima naše države, te shodno tome, apelujemo na Vas, da u skladu saovlašćenjima, otkažete navedene događaje i na taj način pomognete proces implementacijemjera u narednom periodu koji je od kritične važnosti za zdravlje našeg stanovništva", navodi se u saopštenju.