Društvo

OVO SU NOVE MJERE: ZABRANA MEĐUGRADSKOG SAOBRAĆAJA, ZA BOŽIĆ DOZVOLJEN IZLAZAK, KAFANE NEĆE RADITI ZA PRAZNIKE!

Autor Gordana Bojanić

Ministarstvo zdravlja objavilo je nove mjere koje će na znazi biti od sjutra do 11. januara naredne godine.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović, YouTube/Screenshot/MEDSimplified

Prema novim mjerama, tokom vjerskih praznika (noć između 24. i 25. decembra 2020, noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7.januara 2021. godine) dozvoljava se izlazak iz objekata stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom. Vjerski obredi uz prisustvo vjernika na otvorenom obavljaće se tako da se obezbjedi najmanje 4m2 uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske i održavanje distance od 2m uz zadržavanje ne duže od 30 minuta.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetna lica u grupi na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke i članove istog domaćinstva.

Sahrane umrlih lica obavljaće se isključivo u užem krugu porodice, najviše 10 osoba uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske.

Prodavnice i supermartketi radiće do 20 časova uz strogo poštovanje mjera. U skladu sa površinom objekta i broja korisnika neophodno je obezbijediti jedno ili više lica koja će kontrolisati poštovanje mjera.

Zabranjen je rad dječijih igraonica. Mjere se odnose i na igraonice koje posluju u okviru tržnih centara.

Zabranjeno je organizovanje dočeka nove godine na otvorenom i zatvorenom. Rad ostalih ugostiteljskih objekata izuzev hotela organizovaće se u terminu od 07:00 - 20:00; osim za dane 24,25 ,30 i 31.12.2020 kao i 01,02, 06, 07 i 08.01.2021. godine kada je dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane (ketering).

Rad hotela organizovaće se na poseban način za dane 24,25 ,30 i 31.12.2020 kao i 01,02, 06, 07 i 08.01.2021. godine. Zabranjeno je izdavanja smještajnih jedinica (vikendice, stanove i slično) za više od dva lica osim članovima zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Omogućava se rad hotelskih restorana samo za goste hotela od 07 – 16 časova u skladu sa važećim preporukama za
pružanje usluga u restoranima tokom epidemije COVID-19 . Nakon ovog perioda moguće je koristi usluge “room“
servisa.
- Zabranjen je rad bazena i spa centara za navedene datume.
- Zabranjen je zabavno-muzički program za navedene datume.
- Zabavno muzički program van navedenih datuma moguće je organizovati u terminu 07 do 20h uz poštovanje važećih
preporuka.

Zabranjen putnički međugradski saobraćaj od petka 22:00 do ponedeljka u 05:00, kao i za dane 24,25, 30 i 31.12.2020 kao i 01,02, 06 i 07.01.2021. godine.

Za ulazak u državu potreban je negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2, ne stariji od 72h. Preko sljedećih graničnih prelaza moguć je izlazak putnika iz Crne Gore u terminu 07:00 do 19:00 :
- granični prelaz Vuča na putnom pravcu Rožaje – Tutin
- granični prelaz Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.
Svi ostali granični prelazi su otvoreni.

Dozvoljen je rad skijališta, pod sledećim uslovima:
- održavanje fizičke distance od 2m (prilikom čekanja u redu i sl.)
- nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta
- žičaru je moguće koristiti na način da u jednoj skijaškoj korpi bude samo jedna osoba, izuzev za šestosjede kada jednu
korpu mogu koristiti dvije osobe pod uslovom da sjede na najudaljenijim pozicijama u korpi, ili da se radi o članovima
jednog domaćinstva kada je moguće iskoristiti maksimalan kapacitet skijaške korpe.

Fitnes centri i teretane radiće do 18 časova. U objektima može biti jedno lice na 10m2, zaposleni nose maske, osim tokom aktivnog treninga, trening u grupi je zabranjen. Na ulazu je neophodno definisati broj lica koji mogu boraviti u objektu.

Zabranjeno je organizovanje svih stručnih i naučnih skupova (seminara, kongresa i sl.) u periodu 28.12.2020 - 11.01.2021.godine. Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, u trajanju ne dužem od 60 minuta, kao i uz pridržavanje mjera fizičke distance od2m, nošenje maski i uz korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama koji uključuje zabavne aktivnosti vezane za nastupajuće božićne i novogodišnje praznike organizovati u okviru kolektiva ustanova ili pomoću vizuelnih medija. Djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) mogu da rade do 20.00 časova uz poštovanje ranijih preporuka.

Obavezno pravilno nošenje maske i držanje fizičke distance na otvorenom i zatvorenom prostoru (maska se nosi preno usta i nosa, distanca podrazumijeva najmanje 2m rastojanja među licima koji nisu članovi istog domaćinstava). Takođe, policijski čas ostaje na snazi od 22 časa do 5 sati, zabranjene su kučne posjete kao i posjete licima u bolnicama i na izdržavanju zatvorske kazne.