Društvo

IZ SINDIKATA REAGOVALI: Povećati zarade ljekarima

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Zarade ljekara ne treba izuzimati iz Granskog kolektivnog ugovora i regulisati ih posebnim zakonom jer takav pristup narušava sistem kolektivnog ugovaranja zarada, smatraju u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu Crne Gore (SZZCG).

Ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Iz Sindikata su kazali da je rukovodstvo te radničke organizacije razmotrilo Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je u skupštinsku proceduru stavio Pokret za promjene.

Navodi se da je Republički odbor SZZCG podržao namjeru da se povećanjem zarada, na adekvatniji način vrednuje status ljekara i doprinos koji oni svojim radom daju našem društvu.

Ukazuje se da u javnom zdravstvu Crne Gore radi oko devet hiljada zaposlenih, medicinskog i nemedicinskog osoblja, od kojih ljekarski kadar čini jednu petinu.

Iz SZZCG-a ističu da je ljekarski posao nezamisliv ukoliko ga ne prati adekvatan i posvećen rad preostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja, koji je i ovog puta snosio najveću odgovornost i žrtvu za posao koji obavlja, što se posebno pokazalo u mjesecima pandemije korona virusa.

U Republičkom odboru SZZCG-a smatraju da nije uputno remetiti već uspostavljenu srazmjeru u zaradama između ljekarskog i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, koja prema važećim koeficijentima iznosi 1:3,6.

"Nije uputno zarade ljekara izuzimati iz Granskog kolektivnog ugovora i regulisati ih posebnim zakonom. Takav pristup narušava sistem kolektivnog ugovaranja zarada, koji je zastupljen kako u Crnoj Gori tako i u drugim evropskim zemljama", kazali su iz SZZCG-a.

Oni su ocijenili da takav pristup remeti i narušava dugo vremena uspostavljani sklad zarada zaposlenih u zdravstvenoj djelatnosti i može izazvati jaku reakciju preostalih zdravstvenih radnika.

"Na primjer medicinskih tehničara i medicinskih sestara, koji će zahtijevati da se i njihove zarade regulišu posebnim zakonom, što bi narušilo uniformni sistem kolektivnog pregovaranja i dovelo do anarhije u ovoj oblasti", navode iz SZZCG-a.

Kako su pomenuli i među medicinskim sestrama i tehničarima postoje specijalisti strukovnih studija, magistri i doktori nauka, koji su se dugo godina školovali.

Iz SZZCG-a su apelovali na donosioce odluka da povećaju zarade ljekarima, ali da to povećanje bude realizovano kroz Granski kolektivni ugovor.

"I da ga prati srazmjerno povećanje zarada ostalog medicinskog i nemedicinskjog osoblja, kako ne bi bili narušeni već iznivelisani odnosi međusobnih zarada zaposlenih u javnom zdravstvu Crne Gore", kazali su iz SZZCG-a.