Društvo

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA OSLOBOĐENJA PODGORICE

Autor Adela Mulić

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da je ova godina bila puna izazova, ali da je najbolja za Glavni grad u posljednjoj deceniji.

Izvor: Glavni grad - Podgorica

On je, na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada, povodom Dana Podgorice, ukazao na značajne investicione projekte tokom ove godine.

“U najkraćem, počela je realizacija projekta vijeka- Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Dobili smo jedan novi Bulevar, krenula je izgradnja još tri. Riješili smo pitanje vodosnadbijevanja za nekoliko hiljada naših sugrađana. Stvorili smo pretpostavke za realizaciju jednog broja projekata na koje su građani čekali decenijama, poput rekonstrukcije Stadiona malih sportova, modernizacije starog puta prema Danilovgradu, izgradnje Ulice Baku, gradnja Urgentnog bloka i osnovne škole u Tološima”, naveo je Vuković na sjednici organizovanoj u Muzičkom centru.

Ivan Vuković
Izvor: Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica

On je kazao i da su izgrađena četiri nova parka, te da je počela izgradnja još dva.

“Gradili smo jedno dječje igralište i jedan sportski poligon mjesečno”, rekao je gradonačelnik i dodao da su stvorene pretpostavke za rekonstrukciju gradskog Trga i modernizaciju javnog prevoza, nove biznis zone u Podgorici, kao i osnivanje lokalnog javnog emitera.

Govoreći o značaju 19. decembra, Vuković je podsjetio na vrijednosti slobodarstva i antifašizma, koje su, kako je rekao, inspirisale naše ponosne pretke da ustanu protiv okupatora 13. jula 1941.godine, ali i na dan oslobođenja Podgorice tri godine kasnije.

“To su vrijednosti koje čine temelj savremene, evropske Crne Gore i njenog multietničkog, građanskog društva, vrijednosti o kojima svjedoči lik i djelo jednog od ovogodišnjih dobitnika nagrade 19. Decembar, našeg Huseina-Cena Tuzovića, kao i vrijednosti zbog kojih je naša istorija slavna, vrijednosti bez kojih je naša budućnost neizvjesna. Zbog onih koji su bili prije nas, zbog onih koji će doći poslije nas, i zbog nas samih, nastavićemo da baštinimo i, od netolerancije i šovinizma, od mržnje i primitivizma, štitimo vrijednosti slobodarstva i antifašizma kao neodvojivi dio identiteta naše Podgorice”, istakao je Vuković.

Povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice, govorio je i predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih. On je, čestitajući Dan Glavnog grada i 76 godina od oslobođenja od fašizma, istako da se na današnji dan treba prisjetiti onog 19. decemba 1944. godine kad su borci narodno oslobodilačke vojke jurišali na brojnijeg i jačeg protivnika i vodili borbe za oslobođenje našeg grada.

“Oni su tada bili nošeni željom za slobodom i idejom građenjim boljeg i humanijeg društva gdje ćemo svi biti isti. Mnogi su i život dali u toj borbi. To ne smijemo zaboraviti iako je prošlo mnogo godina. Ali dolaze neka druga vremena, ne pjevaju se više partizanske pjesme, ne gledaju se filmovi o herojstvima učesnika o Narodanoj osobodilačkoj borbi. Svjesni smo da vrijeme prolazi, svesni smo da nažalost nema više mnogo učesnika NOB-a među živima“, istakao je Suhih.

Prema njegovim riječima, nove generacije moraju zajedno nastaviti da stvaraju Podgoricu kao najbolji spoj multietnične, multikonfesione, multikulturalne sredine, sredine dobrokomšinskih odnosa i saradnje.

“Nikako ne možemo prihvatiti da nam neko podržan iz drugih centara mijenja prošlost i utiče na našu sadašnjost i budućnost. Podgorica je uvjek bila i biće prepoznata kao mjesto otvoreno za sve ljude čista srca, ali i sa njegovanjem i poštovanjem antifašizma, tradicije koja je Crnu Goru uvrstila u red sila pobjednica nad najvećim zlom u istoriji čovječanstva”, poručio je Suhih.

Gradonačelnik je uručio i nagradu 19. decembar Husenu Cenu-Tuzoviću, dok su članovi porodica Ubović i Divanović primili nagrade za posthumne dobitnice najvećeg priznanja Glavnog gada Novku Ubović i Pašu Divanović.

Tuzović je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, u ime dobitnika svim građanima četitao Dan Glavnog grada i 76. godišnjicu od oslobođenja Podgorice izražavajući zahvalnost što mu je u 83. godini dodijeljeno ovo veliko prizanje od svoga grada u kome je je rođen, školovan, za koji je uvijek bio privržen i za koji se stalno borio.

“Dok je ljudi kao što ste vi, sunce našeg grada će vječno sjati, i biće vječna Crna Gora”, zaključio je Vuković i zahvalio se kolegama na predanom radu i brojnim uspjesima u prethodnoj godini.

dobitnik
Izvor: Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica