Društvo

CPC: Izjave premijera netačne, Crnogorska crkva nije konsultovana o izmjenama Zakona

Autor Ana Božović

Izjava predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da je povodom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti konsultovao sve vjerske zajednice nije tačna, jer Crnogorsku crkvu nije konsultovao, saopšteno je iz CPC.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Kako se navodi u saopštenju, samo je tačno da njegova Vlada nije građanske nego radikalno svetosavske orjentacije.

“Nova Vlada napanula je na sve što je Crnogorcima sveto: državu, Crnogorsku crkvu i kulturnu baštinu. Namjerava da izmjenama Zakona utemelji pravni osnov da se dobar dio crnogorske teritorije sa cijelom pravoslavnom kulturnom baštinom uzakoni na Srbiju i radikalizovao je rat protiv Crnogorske crkve. Tumači Vlada da ta rješenja ne diskriminišu nijednu vjersku zajednicu, naravno, sem Crnogorsku crkvu, što je i cilj njihovih usvajanja”, napominje se u saopštenju CPC.

Kako dodaju, u sred Evrope cijelome jednom narodu se odriče pravo da je narod, domicilnoj Crnogorskoj crkvi egizstencija u sopstvenoj držav,i a državi pravo da je suverena na cijeloj teritoriji.

“Posljedično juče su napali akt Glavnoga grada o dodjeli placa za gradnju Saborne crkve u Podgorici. Takvim aktima, odnosom i izjavama raspiruju međunacionalnu mržnju, stvaraju zlu krv među građanima i siju klice budućih sporova koji se neće završiti na dobro ni zemlje ni naroda. Već su svetosavski ekstremisti fizički napali našega vladiku Simeona u Beču i teško ga ozlijedili, a na predśednika crnogorske iseljeničke organizacije u Čikagu, “Unije CG USA Global”, Mirsada Jahovića, su pucali, i srećom nijesu ga pogodili. Zato apelujemo na odgovorne da ne podstiču zlo za tuđu korist i tuđe interese i da nerazumne urazume. Sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli, a mi ćemo nositi svoj krst do sudnjega dana, jer su Bog i pravda na našoj strani i pobijedit ćemo”, zaključuje se u saopštenju CPC.

Tagovi

CPC