Društvo

MINISTARKA ZDRAVLJA: PRIČEŠĆE JE SVETA TAJNA I TAJ OBRED OSTAVLJAM SVEŠTENICIMA

Autor Adela Mulić Izvor Vijesti

Neurolog Ljiljana Radulović, ćerka visokog funkcionera Pokreta za promjene Branka Radulovića, biće direktorica Kliničkog centra,a na čelu Instituta za javno zdravlje biče postavljen Igor Galić, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Izvor: MONDO

Ističe da je u izradi novih mjera radio tim ljekara, epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje.

Broj kovid ambulanti i ljekara koji rade u njima neophodno je povećati, poručila je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić-Bojović.

"NKT je protivzakonito i samoinicijativno odlučilo da ne postoji, ne rukovodeći se interesima građana, isto kao što je nastalo, protivzakonito. Ministarstvo zdravlja je bilo dužno da u najkraćem roku dovede potpunu situaciju pod kontrolom. Tim stručnjaka učestvovao je u izradi seta mjera, koji je stupio na snagu u srijedu", rekla je Borovinić Bojović, dodajući da NKT "nije smjelo da donese odluku o o napuštanju".

Ona je navela i da broj novozoraženih od juče nije veći procentualno u odnosu na prethodne dane.

“Kada se donose nove mjere tačno se znaju kriterijumi i indikatori. Nijesu tačne optužbe da mjere nijesu donijete u skladu sa preporukama Instituta. NKT je odlučilo da ne postoji ne rukovodeći se interesima građanima. Nastalo je i nestalo protivzakonito. Ministarstvo je dužno da dovede kompletnu situaciju pod kontrolu. Zato je tim epidemiologa i drugih struka učestvovali su u izdradi ovih mjera”, kazala je Borovinić-Bojović gostujući na Jutarnjem programu TV Vijesti.

Dodala je kako je veoma važno poštovanje mjere i pridržavanje preporuka kako bi se smanjio broj oboljelih.

“Svjedoci smo da je čitav svijet u problemu od početka, očekivano je da zdravstveni sistem mora biti iznenađen ali zato je potrebno brzo reagovanje. Mjere su se u prvom talasu poštovale. Kasnije zbog selektivnosti građani su prestali da poštuju mjere u određenom stepenu”, navela je ona.

Komentarisala je i napade da nije poštovale mjere prilikom sahrane mitropolita Amfilojhija.

“Maliciozno je napadati nekoga ko je 24 sata dnevno bio na prvoj liniji odbrane protiv teške bolesti, ako je skinuo masku na nekoliko trenutaka za vrijeme sahrane Amfilohija”, navela je Borovinić-Bojović.

Kazala je i da nije ona pustila bilo koga da napušta bolesničku postelju prilikom smrti mitropolita Amfilohija.

Borovinić-Bojović je komentarisala i nove mjere u dijelu koji se može odnositi na vjerske obrede.

“Pričešće je sveta tajna i taj obred ostavljam svještenicima, sve što je vezano za ponašanje vjernika bilo koje vjeroispovijesti jasno je definisano novim mjerama”, istakla je ona.