Društvo

PROTEST PORODICA PREMINULIH OD POSLJEDICA KORONE U BARU, OČEKUJU ODGOVORE DO SLJEDEĆE SRIJEDE

Autor Adela Mulić Izvor Standard

Porodice preminulih pacijenata od posljedica koronavirusa očekuju da će nadležno državno tužilaštvo po službenoj dužnosti, formirati krivični predmet radi utvrđivanja odgovornosti i eventualnih propusta u liječenju oboljelih od Covid 19.

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Članovi porodica preminulih, mišljenja su da veliku odgovornost snosi menadžment ove zdravstvene ustanove, prethodni čelnici Ministarstva zdravlja, inspekcije “koje nisu dobro obavile svoj posao”.

Porodice preminulih smatraju da u doba epidemije nije, kako kažu, zakazao samo menadžment bolnice u Baru, piše Standard.

Menadžentu Opšte bolnice Bar, nadležnim ministarstvima, i novoformiranom NKT-u- porodice će uputiti dopis u kome traže odgovore na brojna pitanja i očekuju odgovore do sljedeće srijede kada su najavili ponovno okupljanje.

Porodice povezuje zajednička bol zbog gubitka najmilijih i zato su odlučili da se okupe i ukažu na “propuste” kako niko od sadašnjih i budućih pacijenata ne bi prošao kao članovi ovi porodica.

„Zdravstveni radnici rade najhumaniji i najodgovorniji posao, ali isto tako nisu svi dovoljno ni edukovani, niti spremni da rade u Kovid bolnici. Nije sramota reći da nešto ne možeš, ili ne znaš i obratiti se kolegi za pomoć. Humanije je napustiti neku poziciju kojoj nisi dorastao, nego svaljivati grijeh i optužbe na građane. Smatramo da je nešto u menadžmentu Opšte bolnice zakazalo, a kao rezultat toga imamo ovoliki broj smrtnih slučajeva, i smatramo da kao građani treba da digmeno glas i omogućimo drugim ljekarima da liječe bolesnike u Baru“, kazala je Milanka Kruta dodajući “građani ne žele da prebrojavaju mrtve i koliko je mladih ljudih izgubilo život”.

Okupljeni ističu, ako se pacijentu ne može pružiti adekvatno liječenje na nivou sekundarne zdravstvene ustanove – Opšte bolnice Bar onda je tim ljekara u obavezi da ih uputi na dalje liječenje.

Uzdamo se u novo Ministarstvo zdravlja da će promjeniti nešto u Opštoj bolnici Bar na dobrobit pacijenata“, kazala je Tijana Kruta.

Tagovi