Društvo

VELJOVIĆ razmišljao o povlačenju i odlučio DA OSTANE NA FUNKCIJI!?

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović saopštio je saradnicima da za sada ne namjerava da se povuče sa te funkcije, nezvanično saznaje Standard.

Izvor: Uprava policije

Prema navodima Standarda,on je razmišljao da se povuče ali je za sada ipak odlučio da to ne učini.

Tokom dana Veljović i novi ministar Unutrašnjih poslova Sergej Sekulović bi trebalo da se sastanu, ističe Standard.

Kako je Standard juče pisao, ukoliko aktuelni direktor Uprave policije Veselin Veljović ne podnese sam ostavku na tu poziciju, vicepremijer Dritan Abazović biće u ozbiljnom problemu kako da opravda tvit u kojem je objavio da Veljović odlazi.

U formalnom smislu njegovu smjenu je u ovom trenutku teško realizovati jer procedure propisuju nekoliko načina, naglašava Standard.

Prvi način je izmjena seta zakona koji predviđaju procedure imenovanja javnih funkcionera, nakon čega bi se moglo ići na opšti reizbor kako direktora drugih uprava, tako i Veljovića, ocjenjuje Standard.

Drugi način je da se Veljović razriješi na nekoj od narednih sjednica Vlade. Međutim, ukoliko bi se to desilo takva odluka ne bi imala zakonsko utemeljenje jer je direktor policije u punom mandatu i imao bi pravo da podnese tužbu pred Upravnim sudom. A dosadašnje prakse pokazuju da su takve tužbe pozitivno ocjenjivane.

Takođe, jedan od načina njegove smjene je prestanak rada nakon negativnih ocjena izvještaja o radu Uprave policije pred skupštinskim Odborom za bezbjednost, piše u Standardu.

Sve i da dobije negativne ocjene većine članova Odbora za bezbjednost morao bi se čekati i drugi izvještaj o radu koji se predaje ovom Odboru u prvom kvartalu sljedeće godine. Što znači da po ovom osnovu Veljovića bi bilo teško smijeniti prije marta, odnosno aprila mjeseca, navodi Standard.

Ukoliko se desi da sadašnji direktor policije odluči da se sam povuče shodno zakonu, vršilac dužnosti morao bi biti neko od njegovih osam aktuelnih pomoćnika, zaključuje Standard.