Društvo

UGOSTITELJI OGORČENI: Traže hitan sastanak sa Vukovićem

Autor Jovana Raičević Izvor Antena M

NVO „Udruženje ugostitelja Podgorice“, saopštilo je u dopisu gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, Ivanu Vukoviću, da je katastrofalno stanje u kojem se ugostiteljska djelatnost na teritoriji Glavnog grada Podgorice nalazi, piše Antena M.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Kako su naveli u saopštenju, pomenute mjere su za posljedicu imale to da je od pojave pandemije virusa COVID 19 u Glavnom gradu veliki broj naših sugrađana ostao bez posla, te da su prihodi privrednih društava koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost svedeni na nepodnošljivi minimum, navodi Antena M.

“Prema podacima MONSTAT-a, najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Podgorici, gdje je u martu posao imalo 86.631 građana, a u avgustu je ta brojka smanjena za 6.939, pa je posao imalo 79.692 stanovnika tog grada. Najveći broj novih nezaposlenih, nažalost, bio je na radu upravo u ugostiteljskim objektima."

Takođe, prema istraživanju Unije poslodavaca Crne Gore, 90% ispitanika ima smanjene prihode u odnosu na isti period prošle godine dok je kod svakog petog privrednika pad prihoda veći od 80%, a obaveze prema državi i zaposlenima su ostale iste. Najveći pad prihoda je, nesporno, u ugostiteljskoj djelatnosti i hotelijerstvu”, naveli su ugostitelji u saopštenju Vukoviću, ističe Antena M.

Dodaju da, kako su dosadašnji paketi mjera Vlade Crne Gore bili daleko od dovoljnih kako bi se sanirala situacija u turističkoj privredi Podgorice, smatraju da Glavni grad ima obavezu da svojim odlukama maksimalno olakša ionako tešku situaciju u kojoj se ugostitelji nalaze od marta mjeseca i uvođenja mjera NKT-a, naglašava Antena M.

“Konkurs Glavnog grada za podršku podgoričkim ugostiteljima, kojim je opredijeljeno 80.000,00 eura, činio se kao korektno rješenje i znak dobre volje da se ugostiteljima koliko toliko pomogne u ovim teškim vremenima, ali se ispostavilo da je apsolutno nesvrsishodan. Naime, pomenutim Konkursom od potencijalnih učesnika zahtijevana je preobimna dokumentacija i ispunjavanje uslova koje je u ovom trenutku grčevite borbe za svako radno mjesto i solventnost, malo koji privredni subjekt može ispuniti.

Smatramo da je krajnje vrijeme da Glavni grad Podgorica povuče konkretne poteze u cilju pomoći svojoj turističkoj privredi, bez koje ne bi bio ono što jeste, pa NVO “Udruženje ugostitelja Podgorice” u ime svojih članova, a vjerujemo i onih privrednih društava koja to još uvijek nijesu, podnosi zahtjev da Glavni grad:

1. Obustavi sve postupke prinudne naplate pokrenute protiv privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na teritoriji Glavnog grada;

2. oslobodi plaćanja svih nametakoji su u nadležnosti lokalne samouprave za vrijeme trajanja pandemije virusa COVID 19 i to:

· Naknade za bašte;

· Naknade za pristupne puteve;

· Članski doprinosi u TO Podgorica;

· Prirezi svih vrsta: na zarade, na ugovor o djelu, na ugovor o zakupu;

· Boravišne takse.

3. Subvencioniše obaveze privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na teritoriji Glavnog grada kod privrednih društava čiji je osnivač ( „Vodovod i kanalizacije“ doo, „Čistoća“ doo itd) u iznosu od 50% te reprogram postojećih obaveza na period od 24 mjeseca sve dok su na snazi važeće mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.”, naveli su u zahtjevima.

Smatraju da će se jedino na ovaj način koliko toliko ublažiti katastrofalan položaj u kojem se ugostiteljstvo u Glavnom gradu nalazi.

“Na kraju, predlažemo i da se po ovom pitanju održi sastanak sa gradonačelnikom g-dinom Ivanom Vukovićem u najkraćem mogućem roku”, zaključuje Antena M.