Društvo

MAMUT: Umjetnost izrade CRAFT PIVA (VIDEO)

Autori Teodora Orlandić Jovana Raičević

U nekadašnjoj taverni hotela Onogošt, nalazi se nikšićka pivara Mamut, koja svoja piva pravi od najkvalitetnijih sirovina i uz pomoć najsavremenije tehnologije namijenjene za proizvodnju craft piva.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Pivara je napravljena po svjetskim standardima zato što je craft pivarstvo, kako je naglašeno iz kompanije, zanatska vrsta koja se oslanja strogo na kvalitet, a ne na količinu.

Ono što je karakteristično za Mamut jeste što vodu, kao ključan sastojak piva, crpi iz prirodnih predispozicija - sopstvenog izvorišta, što ga suštinski razlikuje od industrijski proizvedenih piva.

Spojem hmelja, ječmenog slada, vode i kvasca i samim tehnološkim procesom dostiže se rezultat nefiltriranog i nepasterizovanog piva, koji je bogat vitaminom B, i što je na kraju najbitnije - Mamut ne sadrži konzervans i aditive.

Bojan Beljkaš, tehnolog iz Mamut pivare otkrio nam je detalje nastanka prvog craft piva u Crnoj Gori, kako funkcioniše proces proizvodnje i kakve su specifičnosti po kojima se Mamut pivo razlikuje od ostalih proizvođača.

POGLEDAJTE VIDEO:

MAMMUT
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Jovana Raičević