Društvo

ĐAKONOVIĆ: Ada izgubila 10 posto površine, nestalo 35m plaže

Autor Ana Božović Izvor RTCG

Tužne slike koje gledamo ovih dana s Ade Bojane nedvosmileno pokazuju da se sa mjerama kasni godinu dana, kad smo imali prve naznake štete na našim objektima, kazao je u Jutarnjem programu TVCG direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović.

Izvor: MONDO

Problem je, kaže on, morao biti visoko u agendi nadležnih državnih institucija.

"Tu smo gdje jesmo, moramo uraditi sve da erozivni proces svedemo što manji nivo i da naše objekte HTP Ulcinjska rivijera zaštitimo u što većoj mjeri", rekao je Đakonović.

Na objektima je već pričinjena šteta od nekoliko stotina hiljada eura, ali je to, kaže Đakonović, manje važno u odnosu na činjenicu da je ostrvo Ada izgubilo deset posto svoje površine, ili 42 hektara kako stručnjaci kažu.

"To je ozbiljan problem koji treba da uključi sve alarme u sistemu. To je ostrvo koje je poznato u cijelom svijetu i možda najljepše na Jadranu", rekao je Đakonović.

Po njegovoj procjeni, nestalo je više od 35 metara plaže, a voda je prodrla u objekte koji su u prvoj liniji do mora.

Na pitanje može li se vratiti izgubljeno, Đakonović kaže da se radi na studiji kako revalitalizovati Adu i vratiti joj ono što je nekad imala.

Sagovornik TVCG kaže da je projektom revitalizacije predviđena izgradnja napera od vreća pijeska u dužini od 130 metara i nasipanje pijeska sa postojećče gomile.

"Vidjećemo da li će biti efekta. Mi smo iz Ulcinjske rivijere dali primjedbe. Ovo je kratkoročno rješenje i skeptični smo da će mjere pomoći u zaštiti naše imovine", rekao je Đakonović.

Situacija je, kaže, takva da i najmanji talasi pričinjavaju štetu na objektima.

Tagovi