Društvo

U IŠČEKIVANJU MJERA NOVE VLADE: Podgoričani se "opustili" , uživaju u lijepom danu (FOTO)

Autor Jovana Raičević

Već danima se spekuliše o uvođenju novih mjera, nakon što isteknu važeće koje su na snazi do 8. decembra.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Usljed velikog porasta broja oboljelih od koronavirusa u našoj zemlji, na snazi su restriktivne mjere koje je donijelo NKT za zarazne bolesti, a koje između ostalog podrazumijevaju zabranu kretanja od 19 do 05 sati, rad ugostiteljskih objekata i trgovina do 18 časova, zabranu međugradskog saobraćaja vikendom.

U poslednjih nedelju dana, pojavile su se spekulacije o eventualnim restriktivnijim mjerama, pa bi u tom slučaju policijski čas umjesto u 19h, počinjao u 15h, a trajao do 05h. Za većinu stanovnika ta odluka je neprihvatljiva, a i po svemu sudeći neizvodljiva obzirom da se sada već može reći da se sa ovakvim mjerama možda ipak, zakasnilo.

Podsjetimo, NKT je prestao sa radom prošlog petka, kada je održana poslednja sjednica ovog tijela, a istog dana izglasana je nova Vlada Crne Gore. Umjesto NKT-a, biće formirana komisija u Ministarstvu zdravlja i Savjet pri Vladi, koji će se ubuduće baviti strategijom borbe protiv novog koronavirusa.

Novoizabrana ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović naglasila je juče da će taj resor u najskorijem vremenskom periodu i formalno definisati strategiju borbe protiv kovida-19, a koja će, prema njenim riječima, biti zakonski utemeljena

Iz kabineta novoizabranog Premijera Zdravka Krivokapića još uvijek se nisu oglasili ovim povodom.

Prosječna nedelja u Podgorici je dan kada naši građani vole da iskoriste lijepo vrijeme, ispijajući kafu i družeći se sa porodicom i prijateljima. Uprkos mjerama i trenutnim stanjem sa koronom, kafići su puni dok većina građana ne poštuje preporučeno odstojanje od dva metra, odnosno nošenje maske i prilikom boravka u ugostiteljskom objektu.

Ipak, vikend je na izmaku, stiže nova radna sedmica i Podgoričani koriste priliku da se pripreme za radne zadatke i "napune baterije uz čuveni dojč".

Evo kako danas izgledaju kafići u Glavnom gradu:

 Ono što dodatno "sabotira" naše sugrađane, jeste i zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, pa su tako ulice i šetališta punija nego obično:

Da li će nova Vlada već početkom naredne sedmice donijeti novi set mjera u borbi protiv koronavirusa, i kakve će one biti, ostaje da se vidi.