Društvo

CKCG: Od 15. marta distribuirano više od 67 hiljada paketa

Autor Ana Božović

Crveni krst Crne Gore (CKCG) od 15. marta distribuirao je više od 67 hiljada paketa higijene i hrane za preko 50 hiljada porodica, saopštila je generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Ona je kazala da se kroz 145 godina postojanja te humanitarne organizacije pokazalo se da su građani humani, ali da je važno da humanitarni rad traje tokom cijele godine.

Dubak je povodom, 29. novembra Dana Crvenog krsta Crne Gore i obilježavanja 145 godina od osnivanja te organizacije, rekla da CKCG taj jubilej obilježava kao prvo nacionalno društvo Crvenog krsta na Balkanu, kao 22. u svijetu.

Ona je u intervjuu za PR Centar, kazala da su su u CKCG ponosni na svoje volontere koji su se svih 145 godina vodili sa istih sedam principa, kao i na zaposlene.

"Ponosni smo na naše građane, koji su tokom cijelog našeg postojanja kroz istoriju bili glavna podrška organizaciji Crvenog krsta, jer organizacija Crvenog krsta je najsnažnija onda kad ima najviše volontera i onda kad joj građani vjeruju i kad su spremni da u svakom trenutku pomognu“, istakla je Dubak.

Prema njenim riječima, CKCG je u poslednjoj deceniji postao jedno moderno nacionalno društvo, a iako su najprepoznatljiviji po distribuciji humanitarne pomoći, sprovode i niz drugih aktivnosti.

Dubak je navela da je teško obezbijediti sredstva za sve te aktivnosti.

"Ono što je značajna podrška jeste da mi pripadamo porodici - Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, najvećoj volonterskoj mreži na svijetu i dio smo Pokreta koji sada broji preko 190 nacionalnih društava Crvenog krsta ili Crvenog polumjeseca u svijetu", kazala je Dubak,

Ona je dodala da bez podrške države, institucija sistema, građana i volontera CKCG ne bi bio u mogućnosti da sprovode sve aktivnosti.

Dubak je ukazala da postoji puno izazova, posebno u manjim sredinama, navodeći da se opštinske organizacije CKCG suočavaju sa nedostatkom finansijskih sredstava.

„Tako imamo opštinske organizacije koje potpuno funkcionišu na volonterskoj osnovi, gdje ne postoji nijedno profesionalno angažovano lice, već je i sam sekretar volonter", rekla je Dubak.

Ona je kazala da se pokazalo da je, u periodu epidemije koronavirusa, jedna od glavnih aktivnosti Crvenog krsta distribucija humanitarne pomoći i pružanje psiho-socijalne podrške.

Sa druge strane, kako je ocijenila, veoma bitna karika je i razvoj humanih vrijednosti u današnjem društvu.

„Pokazalo se kroz svih ovih 145 godina da narod u Crnoj Gori jeste human. Ono što moramo da poboljšamo je da nismo samo humani onda kada se nešto strašno dešava u zemlji ili regionu, već da to trajanje humanitarnog rada bude tokom cijele godine“, istakla je Dubak.

CKCG godišnje, kako je kazala, oko tri hiljade porodica obezbijedi sa hranom, higijenom, polovnom garderobom i slično.

„Samo od 15. marta ove godine mi smo distribuirali preko 67 hiljada paketa higijene i hrane za preko 50 hiljada porodica. Što dovoljno govori koliko je ova godina izazovna za sve nas", navela je Dubak.

Tagovi