Društvo

LJEKARI I OSOBLJE PATRONAŽE DOMA ZDRAVLJA: Imamo hiljade zaraženih, dajemo maksimum da svako bude zbrinut

Autor Ana Božović Izvor Dan

U Crnoj Gori je juče od posljedica virusa korona preminulo pet osoba, dok je infekcija registrovana kod njih još 520.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ljekari i osoblje patronaže ističu da virus ne bira između mladih i starih i da im se često javljaju teški slučajevi sa upalama pluća, kojima je neizvjestan tok liječenja.

Ljekar u kovid ambulanti Doma zdravlja Podgorica Jelena Stanković kazala je za Dan da su njihove službe pod velikim pritiskom i da preduzimaju sve što je u njihovoj moći da zaraženima i njihovim porodicama pruže medicinsku njegu i podršku. Ona ističe da svakodnevno kontaktiraju sve oboljele kojima je potrebna medicinska pomoć i prate njihovo stanje na osnovu laboratorijskih nalaza, rendgen dijagnostike.

“Dajemo maksimum da svako bude zbrinut. Vjerujem da ipak ima i onih koji su nezadovoljni, koji zbog straha žele da svakog dana do njih dođe ljekar i omogući im pregled, a što je u ovakvim okolnostima nemoguće, jer su različiti zahtjevi i mogućnosti. Mi smo potpuno zaboravili na svoje porodice i na svoje vrijeme i jedina nam je satisfakcija da pacijenti budu dobro. Pratimo čitavu situaciju i ne smijemo zaboraviti i na rad naših redovnih službi, koje brinu o ostalim pacijentima. Znamo koliko je osiguranika u Podgorici i nijesu stale ni akutne ni hronične bolesti. U situaciji kada imamo privremeni prekid rada specijalističkih ambulanti u Kliničkom centru, svi hronični pacijenti moraju da se prate i kontrolišu gdje drugo nego u ambulantama Doma zdravlja Podgorica. Moramo voditi računa o svim pacijentima kako ne bi trpjeli i drugi oboljeli. Imamo hiljade zaraženih koje pratimo, kako one sa lakom, tako i sa težom kliničkom slikom”, ističe Stankovićeva.

Ona objašnjava da je epidemija koronavirusa novo i veliko iskustvo za zdravstvene radnike.

“Ovaj virus nas je sve iznenadio i dočekao nespremne, ali smo svi zajedno nekako uspjeli da se sa njim izborimo u onom prvom talasu. Ne zatvarajući kovid ambulantu Doma zdravlja kada smo bili bez zaraženih, nakon prvog talasa, samo smo kratko odmorili od velikih redova, kako supspektnih sa simptomima, tako i zaraženih pacijenata. Ipak, brzo smo se vratili i nastavili da dajemo svoj maksimum do danas. Što se tiče fizičkog napora i rada pod opremom i maskama, on pada u drugi plan u odnosu na ogroman psihološki pritisak koji imamo zbog brige i rada sa pacijentima. Kako brige o zaraženima koji dolaze kod nas u ambulantu, tako i razmišljajući o njihovim kontaktima i porodicama. Ne samo kada je riječ o kliničkom pregledu i određivanju terapije, jer moramo da budemo i adekvatna psihička podrška za oboljele. Kako je sve ovo novo za nas, tako je i za pacijente koji su kada su zaraženi veoma uplašeni, pa čak i oni koji imaju blagu kliničku sliku, ili sa manjim simptomima. Zbog svega ovoga ih prvo moramo umiriti, a ujedno brinuti i za naše najbliže”, kazala je Stankovićeva.

Ona naglašava da trenutno imaju veliki broj zaraženih građana i da su svi oni u domenu ljekara Dom zdravlja, počev od oboljelih do njihovih kontakata, koje treba pratiti,

“Bez obzira na to da li se radi o lakoj kliničkoj slici, ili o teškom stanju sa kojim dođu, naša je dužnost da vodimo računa o njima. Svi se obradujemo kada dođu oni sa lakom kliničkom slikom, jer možemo savjetima i određenom terapijom da riješimo problem. Njih upućujemo na kućno liječnje, za razliku od teških slučajeva, kojih imamo svakodnevno. Oni su u domenu naših terenskih ljekara, koji ih svakodnevno obilaze i daju im terapiju. Niko od pacijenata ne može da zna kakva ga klinička slika čeka. Jasno je koliki je pritisak na zdravstveni sistem, ali je neophodno da nam građani pomognu i poštuju mjere zaštite i preventive”, poručila je Stanković.

Medicinska sestra u patronažnom timu Dubravka Mitrović kazala je za Dan da su ona i njene kolege izloženi riziku jer se nalaze u direktnom kontaktu sa pacijentima.

“Prirodno je da ljudi imaju strah kada se razbole, pogotovu kada se radi o bolesti kao što je infekcija virusom Kovid-19. Ordinirajući ljekar i naši tehničari imaju veliku ulogu u liječenju, tu su da priteknu u pomoć za sve nedoumice i strahove oboljelih. Smatram da su svi naši korisnici zadovoljni uslugama iz segmenta koji mi pokrivamo. Srećom, zaštitne opreme imamo dovoljno i svi smo mi profesionalci naviknuti na terenski rad, ali bih iskoristila priliku da apelujem na građane da poštuju mjere i pomognu nam da se izborimo sa izazovima koji su pred nama”, navodi ona.

Pojašnjava da je zadatak Kovid jedinice za patronažu davanje terapije u stanu bolesnika po nalogu izabranih ljekara Doma zdravlja Podgorica.

“Naš radni dan počinje ujutru u sedam časova i startujemo iz objekta u Bloku pet, kod naše glavne sestre sa kojom smo u kontaktu cijelog dana i koja nam pomaže i koordinira u radu, prema rasporedu koji se pravi u skladu sa adresama pacijenata kojima su potrebne naše usluge. Prvo zadužujemo zaštitnu opremu i materijal za rad, obavljamo konsultacije o planu rada i krećemo na teren. Naša služba radi od sedam ujutru do 21 čas uveče i svi pacijenti budu zbrinuti istog dana kada im je napisana terapija od strane doktora koji prati njihovo zdravstveno stanje. Dnevni broj posjeta varira i kreće se od 300 do 370 u tekućoj sedmici, pri čemu mislim isključivo na pacijente kod kojih se ide pod punom zaštitnom opremom. Osim ovih posjeta, u redovnom procesu rada obavimo još toliko posjeta”, opisuje svoj radni dan medicinska sestra zadužena za inficirane virusom korona.