Društvo

REKONSTRUKCIJA TRGA NEZAVISNOSTI! Vuković: Izabrano rješenje izvanredno!

Autor Ana Božović

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je zadovoljan prvorangiranim rješenjem na konkursu za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Na press konferenciji govorili su gradonačelnik dr Ivan Vuković i predstavnici žirija.

"Svako ko prošeta glavnim gradskim trgom vidjeće da tamo nedostaju oni sadržaji koje nalazimo u svjetskim gradovima", kazao je Vuković.

"Mi kao gradska uprava smo sebi zacrtali cilj da promijenimo to stanje. Na različite načine smo kroz organizaciju manifestacija pokušali glavnom gradskom trgu da udahnemo život."

"U budžetu za ovu godinu opredijeli smo značajna sredstva za novo idejno rješenje glavnog trga”, kazao je Vuković.

Vuković je naglasio da će se potruditi da Podgorica dobije rekonstruisani trg, a da to ne košta sugrađane ni jedan jedini euro.

"Dobili smo izvanredno funkcionalno rješenje", kazao je gradonačelnik.

"Projekat podrazumjeva izgradnju podzemne garaže. Ukupan broj parking mjesta u užem centra grada je nešto oko 530", kazao je Vuković.

"Na samom trgu imaćemo 200 parking mjesta više nego sada u cjelini u centru. Ide se ka tome da se centar grada pretvori u pješačku zonu i zonu za bicikiste."

Osim toga, predviđena je, kako je kazao, izgradnja 4.500 kvadrata poslovnih prostora, a na samom trgu biće i novo zelenilo, odnosno 60 stabala, a sada ih je nešto preko 50.

On je dodao da se mora naći rješenje da se animiraju preduzetnici da u centu otvore svoje biznise.

 "Mogu da kažem da ja kao gradonačelnik sam i više nego zadovoljan sa ovom što smo dobili kao dio ovog konkursa", kazao je Vuković.

"Što se tiče Robne kuće taj objekat je bio pod sporom i tek nedavno smo dobili taj spor i uknjiženi smo kao vlasnici. Odlučili smo da je oglasimo za prodaju", kazao je gradonačelnik.

On je prokomenntarisao i stanje zgrade Beka i kazao da je riječ o objektu koji je u privatnom vlasništvu.

“Nije to imovina Glavnog grada."

Pogledajte ko su dobitnici nagrada za konkurs:

Na konferencija povodom predstavljanja rezultata i završnog izvještaja stručnog žirija povodom Međunarodnog konkursa za idejno- urbanističko arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti govori i Nikola Drakić predsjednik žirija.

 Saša Begović član žirija iz Zagreba:

 Marko Djurić član zirija iz Beograda dao je stručno mišljenje o rješenju:

 Dragan Vuković član žirija:

 O planiranom budžetu za projekat:

 O planiranom roku trajanja projekta:

Podsjećamo, završen je Konkurs za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici.

Žiri je izvršio pregled svih 35 idejnih rješenja dostavljenih do definisanog roka za predaju konkursnih radova, odnosno do 30. oktobra.

“Detaljno su razmatrani svi pristigli radovi, a većinom glasova članova Žirija prva nagrada dodijeljena je radu pod šifrom 070546241, a druga nagrada radu pod šifrom COLLIS91. Žiri je jednoglasno odlučio da se treća nagrada dodijeli radu pod šifrom PROBONOPUBLIKO, i dva otkupa radovima pod šiframa SQR888 i IS1215. Takođe, posebne pohvale su upućene radovima pod šiframa NIN515, ALN010923 i MDMNB”, navodi se u saopštenju.