Društvo

BITNA STVAR ZA EKOLOGIJU GLAVNOG GRADA!

Autor Ana Božović

Iz Republike Hrvatske na deponiju Livade u Podgorici dopremljen je roto-šreder, odnosno drobilica za kabasti otpad čiju nabavku je u avgustu mjesecu Deponija d.o.o. ugovorila sa firmom „Tehnix“ d.o.o. Donji Kraljevec.

Izvor: Deponija

Vrijednost postrojenja iznosi 174.240,00 eura sa uračunatim Pdv-om, a sredstava za njegovu nabavku opredijeljena su budžetom Glavnog Grada.

Izvor: Deponija


"Kabasti otpad predstavlja veliku smetnju u svim modernim gradovima a nabavkom ovog postrojenja Glavni Grad i građani riješiće jedan od gorućih problema u upravljanju otpadom. Upotrebom mašine za tretman kabastog otpada će se, osim drobljenja ove vrste otpada, postići i smanjenje njegovih količina, pravilnije deponovanje, odnosno odlaganje, u zavisnosti od materijala. Sve ukupno kao rezultat ima smanjenje negativnog uticaja kabastog otpada na sredinu u kojoj živimo", navodi se u saopštenju.

Prijem ovog postrojenja obavljen je u krugu deponije Livade, a s obzirom da je riječ o mobilnoj mašini, njena pozicija mijenjaće se na ovom prostoru u zavisnosti od potreba Društva. U snagu ovog postrojenja i njegove višestruke mogućnosti u drobljenju kabastog otpada koji su demonstrirali stručnjaci firme „Tehnix“ d.o.o. Donji Kraljevec, uvjerili su se prisutni, među kojima Izvršni direktor Arsenije Boljević, Pomoćnik Izvršnog direktora za tehničko operativne poslove Igor Šćepović, inženjeri, te budući rukovaoci mašinom.

Izvor: Deponija


Ekipa stručnjaka za rukovanje postrojenjem, ovih dana boraviće na deponiji Livade radi obuke radnika Deponije d.o.o. Podgorica. Određena teorijska znanja o rukovanju drobilicom grupa radnika već ima, a praktičnu obuku obaviće u prisustvu stručnjaka iz Hrvatske.